16 aprilie 2018

Mai mulţi militari francezi au fost răniţi în urma unui atac al insurgenţilor islamişti în Mali

Mircea Olteanu

Insurgenţii islamişti au atacat o bază militară franceză şi poziţii ale trupelor ONU de menţinere a păcii din nordul statului Mali, în urma atacului decedând un membru al forţelor ONU, iar şapte militari francezi au fost răniţi, informează site-ul postului France 24.

Sursă foto: Mediafax

Atacul, care s-a produs sâmbătă după-amiază, este cel mai recent incident grav de securitate în Mali, care se confruntă cu o intensificare a activităţii militanţilor islamişti, în pofida încercărilor forţelor militare coordonate de Franţa de a stabiliza ţara.

Un raport ONU indică faptul că numărul atacurilor "asimetrice" (teroriste sau de gherilă) s-a dublat în Mali în anul 2017.

Desfăşurată în anul 2013, misiunea ONU în Mali, cunoscută drept MINUSMA, este în mod constant vizată de atacuri comise de militanţii islamişti care operează în centrul şi nordul ţării, se confruntă cu dificultăţi logistice, iar unii membri ai misiunii au fost acuzaţi de comiterea de abuzuri la adresa populaţiei locale.

Militanţii islamişti au profitat de o serie de insurecţii ale tuaregilor (populaţie nomadică berberă) pentru a prelua controlul asuprea regiunii deşertice din nordul statului Mali.

Franţa şi SUA au trimis trupe în regiunea de vest a Africii pentru a ajuta forţele locale în operaţiunile de combatere a grupărilor militante care activează în această zonă.