07 ianuarie 2019

Mai mulţi militari au fost arestaţi în urma unei tentative de lovitură de stat în Gabon

Mircea Olteanu

Cel puţin patru oameni au fost arestaţi luni de autorităţile din Gabon după ce anterior mai mulţi ofiţeri de rang inferior au anunţat că vor prelua puterea "pentru a restaura democraţia" în această ţară, condusă de peste 50 de ani de familia actualului preşedinte gabonez, Ali Bongo.

Sursă foto: Mediafax

Guy-Bertrand Mapangou, un reprezentant al autorităţilor din Gabon, a transmis că patru militari rebeli au fost arestaţi, iar un al cincilea este dat în urmărire, adăugând că situaţia politică în ţară este "sub control", informează postul BBC News.

Tentativa de lovitură de stat s-a produs în momentul în care preşedintele gabonez Ali Bongo este plecat din ţară de două luni din cauza unor probleme medicale.

Mapangou a mai afirmat că militarii, reprezentanţii societăţii civile şi liderii opoziţiei menţionaţi ca potenţiali susţinători ai puciului vor fi anchetaţi.

Actualul lider de la Libreville, Ali Bongo, l-a succedat în funcţia de preşedinte al ţării pe tatăl său, Omar Bongo, în anul 2009. El a fost reales la limită în anul 2016, după un scrutin marcat de violenţe şi acuzaţii de fraudă.

Luni, la primele ore ale dimineţii, cinci militari au preluat controlul asupra sediului postului naţional de radio şi au citit un scurt comunicat în care au îndemnat forţele armate să preia controlul asupra sistemului de transport, depozitelor de armament şi aeroporturilor.

Mapangou a anunţat după câteva ore că jandarmii au securizat zona din jurul sediului postului naţional de radio, "aşa că totul a revenit la normal".