24 septembrie 2019

Mai multe ţări din America Latină au convenit să impună sancţiuni unor membri ai regimului din Venezuela

Marinela Sarbu

Ţările din America Latină au convenit luni să împună sancţiuni unor membri ai guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro ca parte a eforturilor de a-l determina să demisioneze din funcţie, dar şi-au exprimat rezerve cu privire la orice folosire a forţei, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul columbian de Externe, Carlos Holmes Trujillo, a declarat că măsurile vor permite guvernelor să îngheţe bunurile aparţinând oficialilor din ţările lorc are au legături cu Maduro, vizându-i pe cei suspectaţi de activităţi ilicite, corupţie şi încălcări ale drepturilor omului.

„Acest lucru permite ţărilor din regiune să creeze, prin acţiune colectivă, condiţiile pentru ca poporul venezuelez să trăiască liber mai devreme decât mai târziu. Este un pas transcendental de mare însemnătate în favoarea păcii şi a legalităţii”, a afirmat ministrul columbian.

Liderul opoziţiei Juan Guaido a fost recunoscut ca lider al Venezuelei de către Statele Unite şi majoritatea ţărilor occidentale încă din ianuarie, dar Maduro păstrează recunoaşterea Adunării Generale a ONU formată din 193 membri.

Echipa lui Guaido a apelat la realegerea frauduloasă a lui Maduro în 2018 şi speră să folosească Adunarea ONU a liderilor mondiali dinn această săptămână pentru a face rost de mai mult sprijin, după luni întregi de discuţii intrate în impas şi eşuate.

Peru, Chile şi Costa Rica au propus o modificare a Tratatului de la Rio - un tratat de apărare reciprocă din America Latină invocat de membrii Organizaţiei Statelor Americane la începutul acestei luni, ca răspuns la criza politică şi economică din Venezuela - pentru a exclude utilizarea forţei.

Multe ţări latino-americane nu au mecanisme legale pentru a pune în aplicare sancţiuni sau interdicţii de călătorie pentru oficialii venezueleni, iar tratatul le-ar putea oferi unul, a declarat un oficial oficial american.

"Nu este doar o opţiune pentru aceste ţări, acest tratat îl face o obligaţie", a declarat reporterilor trimisul opoziţiei venezuelean, Julio Borges.

Măsura a primit 16 voturi favorabile din partea semnatarilor Tratatului de la Rio. Doar Uruguay a votat împotrivă şi Trinidad şi Tobago s-au abţinut.

Grupul de la Lima, care include Argentina, Brazilia, Columbia şi Peru, a anunţat într-o declaraţie comună că nu susţine o intervenţie militară pentru alungarea lui Maduro.

„Nu susţinem nicio invocare la folosirea forţei sau a intervenţiilor militare”, a declarat ministrul de Externe peruan Nestor Popolizio pentru reporteri la New York.

Borges a declarat că prezenţa preşedintelui american Donald Trump la o întâlnire despre Venezuela care va avea loc miercuri este un „semn clar” că presiunea asupra lui Maduro va creşte.