13 august 2019

Mai multe state occidentale solicită Serbiei şi Kosovo să revină la dialog

Andrei Vacaru

Statele Unite, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Germania solicită Serbiei şi Kosovo să relanseze dialogul privind normalizarea legăturilor, pentru a permite avansarea discuţiilor referitoare la aderarea la Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Negocierile dintre Belgrad şi Priştina, mediate de Uniunea Europeană, au fost suspendate în luna noiembrie, după ce autorităţile din Kosovo au introdus o taxă vamală de 100% pentru bunurile importate din Serbia şi au informat că vor elimina noua taxă numai după ce Belgradul va recunoaşte Kosovo ca stat suveran.

„Situaţia actuală împiedică progresul Serbiei şi Kosovo în privinţa aderării la Uniunea Europeană”, informează prin intermediul unei declaraţii comune cele cinci state, care solicită Belgradului şi Priştinei să elimine toate obstacolele din calea dialogului dintre cele două părţi. „Pentru Kosovo, aceasta înseamnă suspendarea tarifelor vamale impuse produselor din Serbia. Pentru Serbia, aceasta înseamnă suspendarea campaniei împotriva recunoaşterii Kosovo”, se mai arată în declaraţie.

Marko Djuric, preşedintele Oficiului pentru Kosovo din cadrul Guvernului sârb, a declarat că toate cele cinci state care au transmis acest mesaj sunt în favoarea recunoaşterii independenţei Kosovo. El a adăugat că Serbia a luat act de solicitare, dar a adăugat că „politica faţă de Kosovo va fi ghidată de interese”.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, însă aceasta din urmă nu recunoaşte Kosovo ca stat suveran. Serbia consideră Kosovo ca fiind o provincie a sa şi a blocat aderarea Priştinei la mai multe organizaţii internaţionale, printre care Interpol şi UNESCO. Totodată, Belgradul a făcut presiuni asupra mai multor ţări să îşi anuleze deciziile prin care au recunoscut independenţa Kosovo.

Din 2008 şi până în prezent, peste 110 ţări au recunoscut independenţa Kosovo. Cinci state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au refuzat până în prezent să recunoască independenţa acestui teritoriu.