08 mai 2018

Mai multe explozii s-au înregistrat în Siria, în urma unui presupus atac al forţelor israeliene-presă

Mircea Olteanu

O serie de explozii s-au înregistrat marţi seară într-o zonă aflată la sud de Damasc, unde se crede că se află o bază militară iraniană, a relatat presa de stat siriană, indicând că exploziile ar fi rezultatul unui presupus atac aerian al forţelor israeliene, relatează cotidianul Times of Israel.

Sursă foto: Mediafax

Exploziile s-au produs în zona el-Kiswah, unde se crede că s-ar afla o bază militară a forţelor iraniene care sprijină regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Potrivit televiziunii de stat de la Damasc, apărarea antiaeriană siriană a doborât două rachete israeliene, informează site-ul cotidianul Haaretz pe pagina electronică.

Presupusul raid aerian are loc la scut timp după ce autorităţile militare din Israel au anunţat că au informaţii ce indică faptul că Teheranul plănuieşte un atac iminent pornind de la bazele iraniene din Siria.

Armata israeliană susţine că a detectat o "activitate iraniană neregulată" în Siria şi ordonat autorităţilor din zona Platoului Golan să pregătească adăposturile antiaeriene.

Platoul Golan a fost ocupat Israel de la Siria în urma Războiului de Şase Zile din iunie 1967.

"Orice agresiune împotriva Israelului va primi un răspuns sever", a declarat Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene.

Incidentul are loc în contextul în care Preşedintele american Donald Trump a decis să retragă Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul, acţiune salutată de Israel.