18 februarie 2019

Mai mulţi parlamentari au demisionat din Partidul Laburist din Marea Britanie

Marinela Sarbu

Şapte parlamentari laburişti şi-au dat demisia luni din principalul partid de opoziţie din Marea Britanie în urma abordării liderului Jeremy Corbyn faţă de Brexit şi a unei dispute privind antisemitismul, spunând că partidul Laburist a fost "deturnat de maşinăria politică de extremă stângă".

Plecarea micului grup de parlamentari subliniază frustrarea din ce în ce mai mare faţă de reticenţa lui Corbyn de a-şi schimba strategia privind Brexitul şi de startul campaniei pentru un al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Cu doar 39 de zile până când Marea Britanie va părăsi UE în cea mai mare schimbare de politică externă şi comercială din ultimii peste 40 de ani, disputele legate de Brexit au fragmentat politica britanică, descompunând liniile tradiţionale de partid şi creând noi coaliţii care a împărţit ţara intre stânga şi dreapta.

"Partidul Laburist la care ne-am alăturat, pentru care am militat şi am crezut nu mai este Partidul Laburist de astăzi. Am făcut tot ce am putut pentru a-l salva, dar acum a fost deturnat de maşinăria politică a extremei stângii", a declarat parlamentarul Chris Leslie într-o conferinţă de presă.

Cei şapte parlamentari sunt: Luciana Berger, Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Chuka Umunna, Mike Gapes şi Ann Coffey. Ei vor continua în calitate de parlamentari sub stindardul "Grupul Independent".