07 mai 2021

Mai este o lună fierbinte: Nave din ţări NATO vor intra în Marea Neagră, peste 4.000 de militari aliaţi conduşi de Turcia ajung în România

Florin Jipa

Exerciţiul organizat de NATO „Steadfast Defender 2021”, început în această lună, adună la un loc peste 9.000 de militari şi se va desfăşura din Portugalia până în Marea Neagră, anunţă NATO.

Sursă foto: Mediafax

Exerciţiul, la care participă peste 20 de ţări aliate, va testa operativitatea şi mobilitatea trupelor pe apă şi uscat, militarii deplasându-se din America de Nord şi vestul Europei către Marea Neagră.

Dar Steadfast Defender 2021 este şi primul mare exerciţiu care va testa Structura de Comandă adaptată a NATO, prin implicarea a două noi comandamente - Joint Support and Enabling Command din Ulm, Germania, şi Joint Force Command Norfolk, din SUA, anunţă Alianţa.

Generalul-locotenent Brice Houdet, din cadrul SHAPE, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi la sediul NATO, că la secvenţa maritimă participă 5.000 de militari şi 18 vase, incluzând şi Grupul de Lovire condus de portavionul britanic HMS Queen Elizabeth. O parte din vasele participante la această secvenţă vor intra şi în Marea Neagră.

De asemenea, peste 4.000 de militari, din 12 ţări, vor participa la exerciţiul anual NATO Noble Jump, care se va desfăşura sub umbrela Steadfast Defender 2021 şi va disloca Forţa Întrunită de Intervenţie Rapidă (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), condusă de Turcia, în România, a mai declarat Houdet.