04 iulie 2019

Mahmoud Alavi: Iranul ar putea discuta cu Statele Unite dacă Washingtonul ridică sancţiunile

Andrei Vacaru

Ministrul iranian de Informaţii, Mahmoud Alavi, a declarat că Teheranul şi Washingtonul ar putea să poarte discuţii privind situaţia din regiune dacă Statele Unite ar ridica sancţiunile impuse Iranului şi dacă liderul suprem, Ali Khamenei, ar fi de acord, relatează agenţia IRNA, citată de Reuters.

„Chestiunea discuţiilor cu America ar putea fi luată din nou în considerare de Iran doar dacă Trump (preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, n.r.) ridică sancţiunile şi dacă liderii noştri supremi ne permit să purtăm asemenea discuţii”, a spus el.

„Americanii sunt speriaţi de puterea militară a Iranului, acesta este motivul pentru care au decis să renunţe la decizia de a ataca Iranul”, a mai spus Alavi.

Declaraţia acestuia vine în contextul în care Donald Trump a declarat luna trecută că a renunţat la ideea de a ataca Iranul ca răspuns la doborârea unei drone americane pe 20 iunie deoarece un asemenea atac ar fi dus la moartea a 150 de persoane. În cadrul aceleiaşi declaraţii, Trump a declarat că este deschis la negocieri cu Teheranul.