26 septembrie 2019

Mahmoud Abbas critică declaraţiile lui Benjamin Netanyahu privind anexarea unor teritorii din Cisiordania

Andrei Vacaru

Liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a criticat joi, în cadrul sedinţei anuale a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, declaraţiile premierului israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, cu privire la anexarea unor teritorii din Cisiordania, potrivit Al Jazeera.

Sursă foto: Mediafax

„Dacă Guvernul israelian va continua (cu planul de anexare, n. red.), atunci toate acordurile vor fi reziliate”, a spus liderul palestinian.

„Este dreptul nostru să ne apărăm interesele prin orice mijloace (...), însă vom continua să respectăm legislaţia internaţională şi eforturile de combatere a terorismului”, a mai spus Abbas.

Totodată, el a mai spus că Autoritatea Palestiniană ar trebui să primească statut de membru cu drepturi depline al ONU. În prezent, Autoritatea are statut de observator la această organizaţie.

Benjamin Netanyahu a declarat înaintea alegerilor parlamentare de luna aceasta că, în cazul în care va fi reales, va extinde suveranitatea israeliană asupra văii Iordanului şi regiunii aflate la nord de Marea Moartă, în coordonare cu Statele Unite.

Israelul a ocupat Cisiordania în urma unui conflict cu ţările vecine în anul 1967. Cea mai mare parte a comunităţii internaţionale consideră drept ilegale coloniile israeliene din Cisiordania, o regiune locuită astăzi de aproape 3 milioane de palestinieni şi peste 400.000 de israelieni, potrivit unor estimări ale organizaţiei Peace Now.