23 august 2019

MAE: România a semnat o declaraţie comună alături de Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, la 80 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov

Ana Petrescu

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, vineri, că România, alături de Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au semnat o declaraţie comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

Sursă foto: Mediafax

Redăm integral declaraţia comună, transmisă de MAE, într-un comunicat de presă:

„Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între Uniunea Sovietică şi Germania Nazistă care a declanşat Al Doilea Război Mondial şi a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferinţă. Pactul a conţinut protocolul secret care a împărţit Europa de Est în sfere de influenţă.

De aceea, în această zi, proclamată de Parlamentul European ca Zi Europeană de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare, ne amintim de toţi cei ale căror morţi şi vieţi distruse au fost o consecinţă a crimelor comise în numele ideologiei naziste şi a celei staliniste.

Durerea şi nedreptatea nu vor cădea în uitare niciodată. Noi ne vom aminti.

Amintind şi comemorând ororile din trecut avem cunoştinţele şi puterea să îi respingem pe cei care urmăresc să reînvie aceste ideologii sau care doresc să exonereze aceste ideologii de crimele şi de culpabilitatea lor. Memoria victimelor ne determină să promovăm justiţia istorică prin continuarea cercetărilor ştiinţifice şi prin ridicarea nivelului de conştientizare publică asupra moştenirii totalitare pe continentul European.

Dreptatea şi adevărul reprezintă baza pentru o reconciliere durabilă şi construirea unui viitor comun. Victimele abuzurilor totalitare au dreptul să li se facă dreptate. Din nefericire, practica investigării crimelor comise de regimurile totalitare şi aducerea în justiţie a autorilor a fost insuficientă şi inconsecventă în diferite ţări.

Facem apel la guvernele tuturor ţărilor europene să ofere atât sprijin moral, cât şi material pentru investigaţiile în curs ce vizează regimurile totalitare. Acţionând într-o manieră concertată, putem combate mai eficace campaniile de dezinformare şi tentativele de manipulare a datelor istorice.

Trebuie să construim un front comun împotriva totalitarismului. O poziţie clară şi fermă a comunităţii internaţionale va continua calea către reconciliere.

Avem convingerea că Europa de astăzi este un loc mai sigur pentru toate popoarele şi că este pregătită să reziste cu fermitate împotriva oricărui tip de nedreptate. Considerăm că europenii nu vor tolera niciodată totalitarismul sau genocidul împotriva vreunui popor.

Ţările noastre au renăscut ca naţiuni libere şi democratice după decenii de guvernare totalitară. Acum treizeci de ani, naţiunile noastre au început procesul transformării democratice care ne-a făcut în cele din urmă membri egali şi puternici ai Uniunii Europene. Ţările noastre sunt hotărâte să continue să lucreze cu partenerii din Europa şi din întreaga lume, astfel încât ororile trecutului să nu se repete”, potrivit sursei citate.