02 mai 2019

MAE reacţionează la scrisoarea lui George Maior în care acesta critică raportul Comisiei Serviciului Român de Informaţii

Petriana Condrut

Ministerul de Externe a reacţionat la scrisoarea deschisă semnată de George Maior, fost şef al SRI şi ambasador în SUA, în care acesta critică raportul Comisiei SRI, legat de modul în care Serviciul a folosit ANI, susţinând că diplomaţii ar trebui să se abţină de la astfel de atitudini.

Sursă foto: Mediafax

"Ministerul Afacerilor Externe se delimitează de declaraţiile domnului ambasador George Maior prin scrisoarea deschisă adresată membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care a fost preluată în presă. Delimitarea instituţională faţă de declaraţiile domnului Maior este determinată de faptul că domnia sa nu recunoaşte raportul adoptat de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii a Parlamentului României şi se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe, remis joi MEDIAFAX.

"Potrivit procedurilor parlamentare şi democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României. În aceste condiţii trebuie respectată obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României. Legea 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României prevede la articolul 31, care se referă la obligaţiile membrilor Corpului diplomatic şi consular, ca aceştia să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României.

În conformitate cu prevederile articolului 58 din Legea 269/2003, încălcarea de către membrii Corpului diplomatic şi consular al României a prevederilor legii şi neîndeplinirea cu bună-credinţă a îndatoririlor de serviciu atrag răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz", mai transmite Ministerul de Exerne, fără a preciza însă clar dacă se va aplica vreo măsură în cazul ambasadorului George Maior.

Poziţia MAE vine ca urmare a scrisorii deschise adresată de George Maior (fost şef al Serviciului Român de Informaţii şi actual ambasador al României în SUA) comisiei de Control SRI, după raportul acuzator care îi vizează activitatea de la SRI în relaţia cu Autoritatea Naţională de Integritate şi modul în care ar fi fost folosită instituţia.

"Doresc să subliniez că toate informaţiile transmise de către Serviciul Român de Informaţii către Agenţia Naţională de Integritate în calitate de beneficiar legal, au aparţinut unei instituţii constituţionale a statului român, respectiv Serviciului Român de Informaţii, nu directorului acestei instituţii", se arată în scrisoarea apărută în spaţiul public zilele trecute.

George Maior precizează şi că Serviciul Român de Informaţii nu se raportează niciodată la potenţialul politic al unor persoane fizice vizate de informaţii şi a cerut declasificarea tuturor audierilor persoanelor care s-au prezentat în faţa comisiei.

Maior mai face referire la raport ca fiind asumat "de o parte dintre membrii acestei".

La scurt timp după apariţia scriisorii, Horia Georgescu, fost şef al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) a scris pe Facebook că Maior a ajuns să nege realitatea faptelor sale.

"Înţeleg, prin urmare, că GM neagă realitatea care îi este defavorabilă şi chiar încearcă să minimalizeze faptul că a orchestrat atacuri directe la actualul preşedinte al României, dar şi la alţi oameni politici. Trebuie, însă, să-i reamintesc lui Maior că raportul care conţine toate aceste fapte dovedite cu imagini şi documente a fost votat de toţi membrii Comisiei (mai puţin unul, care a votat împotrivă “din oficiu” , fără să motiveze , deşi în cadrul comisiei s-a declarat siderat de aspectele relatate necontestând răspunsurile oferite de subsemnatul, prin întrebări adresate chiar de către domnia sa). Aşa că, între o scrisoare pierdută a unuia care minte ca să-şi salveze pielea şi un raport asumat atât de putere, cât şi de opoziţie, consider credibil raportul. PS George dacă vrei discutam public şi de comisia de control a SRI!Public! Aia cu Georgian in special...parţială! Fără scrisori editate PR!", se arată în postarea lui Horia Georgescu.

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 219, privind colaborarea dintre SRI şi ANI arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

"Aceste elemente se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu şi personal, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă, în vederea obţinerii funcţiei de prim-ministru al României, în eventualitatea câştigarii alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta”, se arată în raportul Comisiei de control a activităţii SRI.

Totodată, s-a stabilit astfel că în perioada menţionată SRI a trimis către Agenţia Naţională de Integritate un număr de 71 de note de informare (note, note-sinteză şi note speciale), privind aproape 600 de persoane, majoritatea cu funcţii importante în administraţia centrală şi locală (miniştri, europarlamentari, deputaţi, senatori, preşedinţi de consilii judeţene, secretari de stat, primari, viceprimari, secretari de consilii judeţene, consilieri de miniştri, directori de instituţii etc)”, potrivit raportului.