16 iunie 2019

MAE, declaraţii despre atacurile petrolierelor din Golful Oman: Nu există nicio justificare pentru aceste acţiuni

Ana Petrescu

Ministerul de Externe a exprimat „profunda îngrijorare” faţă de atacurile produse asupra petrolierelor din Golful Oman, precizând că nu există nicio justificare pentru respectivele acţiuni şi condamnă atacarea navelor civile aflate sub pavilionul a diverse ţări.

Sursă foto: Mediafax

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de atacurile produse la 12 mai 2019 şi 13 iunie 2019 împotriva unor nave specializate destinate transportului de ţiţei şi a produselor petroliere, precum şi a unei nave de mărfuri. Aceste acţiuni repetate pun în pericol siguranţa navigaţiei în Golf şi Marea Omanului, şi, pe fondul tensiunilor deja existente în regiune, pot conduce la destabilizarea semnificativă a securităţii în zonă, cu efecte inclusiv asupra economiei la nivel mondial”, precizează MAE, într-un comunicat de presă remis, sâmbătă MEDIAFAX.

Sursa citată mai spun că „că nu există nicio justificare pentru respectivele acţiuni şi condamnă în termenii cei mai categorici atacarea unor nave civile aflate sub pavilionul a diverse ţări. Pe această cale, Ministerul Afacerilor Externe consideră imperios necesară menţinerea libertăţii navigaţiei în apele internaţionale şi respectarea legislaţiei internaţionale în domeniu”.

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate joi dimineaţă în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.

Iranul a comis atacurile asupra petrolierelor din Golful Oman, a acuzat vineri preşedintele SUA, Donald Trump, avertizând „naţiunea teroristă” că Washingtonul analizează măsuri pentru contracararea acţiunilor de acest tip. De asemenea, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a afirmat că incidentul face parte dintr-o campanie a acestuia împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Teheranul a respins acuzaţiile privind implicarea sa în atacurile ce au vizat două petroliere din Golful Oman şi au acuzat Statele Unite de promovarea unei „campanii de iranofobie”, relatează site-ul postului France 24. Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a condamnat acuzaţiile făcute de Statele Unite, afirmând că acestea nu au prezentat „nicio dovadă circumstanţială”.