24 februarie 2019

Maduro vs Guaido : Ajutoarele umanitare sunt blocate

Marinela Sarbu

Trupele loiale preşedintelui Nicolas Maduro au blocat sâmbătă în mod violent convoaiele cu ajutor umanitar de la graniţa dintre Columbia şi Venezuela, determinându-l pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, să propună ca Washingtonul să ia în considerare „toate opţiunile", relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Camioanele încărcate cu alimente şi medicamente din SUA s-au întors în depozitele din Columbia, după ce susţinătorii opoziţiei nu au reuşit să spargă liniile de la graniţă formate din trupele loiale lui Maduro, care i-au dispersat cu gaze lacrimogene şi gloanţe din cauciuc, rănind zeci de persoane. Martorii au spus că bărbaţii deghizaţi în haine civile au tras protestatarii cu gloanţe oarbe, ucigând doi dintre aceştia.

"Evenimentele de astăzi mă forţează să iau o decizie: să propun în mod oficial comunităţii internaţionale că trebuie să avem toate opţiunile deschise pentru a asigura libertatea ţării noastre", a declarat Guaido pe Twitter.

Statele Unite au fost principalul susţinător străin al lui Guaido, care a invocat constituţia Venezuelei pentru a-şi asuma preşedinţia interimară luna trecută şi este acum recunoscută de majoritatea naţiunilor occidentale drept lider legitim al naţiunii.

Preşedintele Donald Trump a afirmat în trecut că intervenţia militară în Venezuela este o opţiune", deşi Guaido nu a făcut referire la aceasta sâmbătă.