14 ianuarie 2019

Macron: "Vreau să transform furia în soluţii"

Ioana Scholler

Preşedintele Franţei vrea să înceapă o dezbatere naţională despre reforma legislaturii printr-o scrisoare de 2.300 de cuvinte, adresată statului francez.

Sursă foto: Mediafax

Emmanuel Macron a lansat o „mare dezbatere naţională” care va dura două luni în Franţa.

Preşedintele speră să se consulte cu publicul pentru „a stinge” din frustrările aduse la iveală de mişcărea „vestelor galbene” şi neliniştea civică a naţiunii.

În scrisoarea deschisă, Macron a spus că este dispus să primească idei şi sugestii dar a insistat că guvernul nu va da înapoi cu privire la legile sau măsurile luate în timpul campanii electorale din 2017.

„Nicio întrebare nu este interzisă”, a scris Macron. „Nu vom cădea de acord cu orice, asta e normal, asta înseamnă democraţia. Dar cel puţin vom arăta populaţiei că nu ne este frică să vorbim, să ne schimbăm perspectivele, şi să iniţiem dezbateri. Şi poate vom descoperi până la urmă că suntem de acord, în ciuda convingerilor, mai mult decât am crede.”

Macron a fost zguduit de violenţa din ultimile două luni şi de protestele „vestelor galbene”. Sâmbăta a fost al nouălea weekend de demonstraţii în Franţa.

Scrisoarea, care va fi publicată în presa franceză luni, marchează începutul unei consultări naţionale la care sunt invitaţi toţi cetăţenii. Aceştia sunt aşteptaţi să-şi spună părerile cu privire la patru teme principale; taxele şi impozitele; organizarea statului şi administraţia publică; schimbarea climei şi măsuri ecologice; dreptul la cetăţenie şi democraţia.

Scrisoarea lui Macron a adresat un număr divers de întrebări precum ce taxe ar trebui reduse, ce cheltuieli sunt prioritare, dacă administrarea publică este prea complexă şi cum pot fi ascultaţi mai bine cetăţenii când vine vorba de conducerea ţării.

Macron a spus că propunerile colectate în timpul dezbaterii vor ajuta la construirea „unui nou contract al naţiunii”, vor influenţa promulgarea legilor şi vor determina poziţia Franţei în mai multe probleme europene şi internaţionale.

„În acest fel, intenţionez, cu ajutorul vostru, să transform furia în soluţii,” a scris acesta.

Macron a acceptat faptul că toată lumea vrea taxe „corecte şi eficiente”, dar a avertizat împotriva aşteptărilor prea mari. Acesta a adăugat că nu poate avea loc o scădere a taxelor fără tăieri de cheltuieli din sectorul public.

Macron şi administraţia sa au fost sub presiune intensă încă din noiembrie când o taxă ecologică pe carburanţi a declanşat mişcarea „vestelor galbene”. Chiar dacă s-a renunţat asupra taxei eco, protestele au degenerat din cauza mai multor nemulţumiri.

În afara oraşelor, „vestele galbene” îşi continua protestele şi cer o scădere a taxelor pe alimente şi bunuri esenţiale, tarife sociale mai scăzute şi o putere mai mare de cheltuială.

Sâmbătă au avut loc confruntări între poliţie şi protestari în mai multe oraşe franceze, cu acuzaţii grave din ambele părţi.

În scrisoare, Macron a spus că nu va accepta „nicio formă de violenţă” asupra „reprezentanţilor aleşi, jurnaliştilor, instituţiilor statului şi a funcţionarilor publici”.

„Dacă fiecare este agresiv cu celălalt, societatea se va destrăma”, a scris el.

Macron a spus că îşi va exprima concluziile după o lună de la terminarea procesului de consultare, anume pe 15 martie. Scrisoarea se încheie „cu încredere, Emmanuel Macron”.