02 mai 2018

Macron: Nu ştiu ce decizie va lua Donald Trump în privinţa acordului nuclear cu Iranul

Marian Avram

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, miercuri, că nu ştie ce decizie va lua omologul său american Donald Trump în privinţa acordului nuclear cu Iranul, considerat de majoritatea puterilor Occidentale drept cea mai bună variantă pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arme nucleare.

Sursă foto: Mediafax

”Nu ştiu ce va decide preşedintele Statelor Unite la data de 12 mai. Oricare ar fi decizia, va trebui să pregătim o negociere mai amplă şi o înţelegere mai amplă, deoarece cred că nimeni nu doreşte un război sau amplificarea tensiunilor din regiune”, a declarat Macron, aflat într-o vizită oficială în Australia, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul de la Casa Albă a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, în caz contrar Washingtonul se va retrage din acord.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.