23 iulie 2019

Macron: 14 state membre ale Uniunii Europene sunt de acord cu un nou mecanism privind imigraţia

Marinela Sarbu

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că 14 state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind infiinţarea unui nou ”mecanism de solidaritate” pentru repartizarea imigranţilor în întreaga Uniune, propus de Franţa şi Germania, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Miniştrii de Externe şi de Interne din UE au ajuns la Paris pentru a discuta pe probleme de imigraţie şi securitate după o primă întâlnire care a avut loc săptămâna trecută în Finlanda.

”Concluzia întâlnirii din această dimineaţă este că, în principiu, 14 state membre, în această etapă, şi-au exprimat acordul faţă de documentul franco-german”, a declarat Macron pentru presă.

Macron nu a oferit alte detalii, dar a menţionat că noua iniţiativă va fi ”rapidă” şi ”automată”.

O sursă din anturajul preşedinţiei franceze a declarat că pe lângă Franţa şi Germania,, Finlanda, Luxemburg, Portugalia, Lituania, Croaţia şi Irlanda şi-au exprimat intenţia clară de a accepta un nou mecanism.

Mateo Salvini, ministrul italian de Interne, a cărui ţară se afla în prima linie a afluxului de imigranţi care ajungeau în europa, nu a participat la reuniune.

Într-o scrisoare adresată omologului său francez, Christophe Castaner, Salvini a avertizat în legătură cu efectele deciziilor ”luate exclusiv la Paris şi Berlin”.