03 septembrie 2019

Macedonia de Nord aşteaptă anunţul privind data începerii negocierilor cu UE în octombrie

Andrei Vacaru

Macedonia de Nord se aşteaptă la anunţarea datei pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în luna octombrie, a declarat ministrul macedonean de Externe, Nikola Dimitrov, potrivit Euronews.

Sursă foto: Mediafax

Acesta a mai declarat că o începere efectivă a negocierilor de aderare i-ar putea convinge pe tineri să nu emigreze.

„Chestiunile importante sunt rezolvate. Dacă această oportunitate nu se va concretiza, acest lucru înseamnă că nu există perspectivă pentru această regiune”, a spus oficialul. „Aceasta ar transmite un mesaj către alţi lideri din Balcani cum că nu merită să investeşti capital politic în reforme”, a adăugat el.

Dimitrov a mai spus că Macedonia de Nord se aşteaptă să devină membru NATO în decembrie sau la începutul anului viitor după ce statele membre au semnat Acordul privind aderarea în luna februarie a acestui an. Acordul este în proces de ratificare în statele membre.

Oficialul a mai declarat că dacă ţara sa va deveni membru NATO, acest lucru va aduce un element de stabilitate şi predictibilitate în Balcani.

Deşi nu a putut să spună un termen pentru aderarea la UE, Dimitrov a spus că „procesul (de pregătire pentru aderare, n.r.) este important. Cea mai mare provocare este să ne păstrăm tinerii în ţară, deci trebuie să avem o ţară europeană, astfel încât ei să aibă un stil de viaţă european şi să nu îl caute în alte părţi”.

Fosta republică iugoslavă şi-a schimbat anul acesta numele, din Macedonia în Macedonia de Nord, punând capăt astfel unei dispute de peste două decenii cu Grecia în legătură cu numele său. Astfel, prin modificarea denumirii ţării, autorităţile de la Atena au încetat să se mai opună aderării Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană şi NATO.

Comisia Europeană a recomandat în mod oficial în mai ca Macedonia de Nord să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Ţara balcanică a sperat ca acestea să înceapă în iunie, dar Comisia a decis să amâne luarea unei decizii până în octombrie.