30 martie 2023

Macedonia de Nord, Albania, Kosovo şi Muntenegru au lansat Dialogul de Securitate Cvadrilateral (QUAD) al Balcanilor de Vest

Andreea Soare

Miercuri, ministrul afacerilor de externe din Macedonia de Nord, Bujar Osmani, alături de ministrul albanez pentru Europa şi afaceri externe, Olta Xhacka, ministrul adjunct al afacerilor externe din Kosovo, Kreshnik Ahmeti, şi consilierul politic pentru afaceri externe al prim-ministrului muntenegrean, Đorđe Radulović, au lansat noul ”Dialog de Securitate Cvadrilateral al Balcanilor de Vest – aliniere 100% la Politica de Securitate Externă a UE”, scrie European Western Balkans.

Sursă foto: Twitter

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, întâlnirile reprezentanţilor acestor ţări se concentrează pe alinierea completă a celor patru ţări din grupul QUAD la politica externă şi de securitate a UE, ţinând cont de noua realitate geopolitică, ameninţările hidride, criza energetică şi consecinţele economice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

„După agresiunea rusească în Ucraina, alinierea la CFSP şi dincolo de aceasta, la poziţiile şi valorile lumii democratice, a devenit cea mai importantă prioritate a ţărilor aspirante la statutul de membru al UE, însă şi un mesaj clar pentru poziţia acestora”, a subliniat ministrul Osmani, la întâlnire, citează European Western Balkans.

Potrivit acestuia, „fiecare dintre aceste state[1] au demonstrat că sunt demne de a fi parteneri NATO şi UE prin alinierea la sancţiunile UE şi SUA şi prin livrarea de ajutor umanitar concret şi alte elemente tehnice de asistenţă Ucrainei”. De asemenea, ministrul a subliniat că obiectivul strategic al tuturor participanţilor la QUAD este integrarea completă în Uniune.

În regiune, mai există o iniţiativă, Open Balkan, compusă din Albania, Serbia şi Macedonia de Nord, care are scopul de a facilita circulaţia liberă şi uşoară a comerţului şi a oamenilor prin regiune.  Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina nu fac parte din această iniţiativă din teama de a nu le fi afectate ambiţiile UE şi din cauza preocupărilor privind Serbia.

 


[1] Independenţa Kosovo nu este recunoscută de către Romania, după ce, în 2008, Parlamentul României a votat nerecunoaşterea independenţei cu 357 de voturi la 27. A avut susţinerea tuturor partidelor exceptând UDMR.