03 aprilie 2019

Maas: Eliminarea armelor nucleare reprezintă un "topic dificil"

Teodora Marinescu

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a avertizat Consiliul de Securitate al ONU că pacea mondială este ameninţată de armele nucleare şi a făcut apel la iniţierea unui dialog cu China şi Coreea de Nord pentru a evita o nouă cursă a înarmării, relatează Deutsche Welle.

În cadrul unui discurs susţinut la New York, Maas a declarat că scopul privind eliminarea armelor nucleare reprezintă un "topic dificil", însă a adăugat că acesta este un motiv pentru care Consiliul de Securitate trebuie să se adreseze problemei.

Oficialul german a adăugat că sarcina este de a "recâştiga încrederea pentru obţinerea unei lumi fără arme nucleare".

Maas a mai avertizat că ambiţiile de a achiziţiona cât mai multe arme nucleare ar putea duce la o nouă cursă a înarmării.

Acesta a menţionat decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din Tratatul INF, care prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Liderul de la Casa Albă a justificat decizia de retragere din INF, acuzând Rusia de încălcarea în mod repetat a tratatului.

Maas a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia în considerare dezvoltarea unui dialog cu altep uteri nucleare, precum China şi Coreea de Nord.

"Războiul Rece a luat sfârşit, Pactul de la Varşovia nu mai există, nu mai există un zid în Germania. Prin urmare, nu mai putem rezolva problemele de astăzi cu soluţiile din secolul trecut", a declarat Maas.

Germania a preluat luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.