10 mai 2019

Luxemburgul se alătură Centrului de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică

Andreea Soare

Luxemburgul a decis să se alăture Centrului Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică (CCDCOE), anunţă instituţia, precizând că o delegaţie luxemburgheză a efectuat o vizită saptămâna aceasta pentru a prezenta Scrisoarea de Intenţie şi a începe procesul de aderare.

Sursă foto: Mediafax

„Luxemburg, unul dintre statele cele mai dezvoltate în domeniul digital, este şi un contributor esenţial la securitatea cibernetică a Europei. Constant aflat în căutarea inovaţiei technologice şi a securităţii sistemelor digitale, Luxemburg dispune de o experienţă extraordinară în colaborarea şi împărtăşirea experienţei în mai multe domenii, participarea în vederea îmbunătăţirii capabilităţilor apărării cibernetice a Alianţei, inclusiv în dezvoltarea Complexului NATO de simulări cibernetice (NATO Cyber Range), cu sediul în Estonia”, afirmă colonelul Jaak Tarien, directorul CCDCOE.

„Ne bucurăm că Luxemburg s-a decis să se alăture CCDCOE şi sperăm că procesul de aderare va fi unul rapid”, a adăugat colonelul Tarien.

„Prin aderarea la NATO CCDCOE, Luxemburg îşi va consolida angajamentul faţă de capabilităţile de apărare cibernetică ale Alianţei. Suntem nerăbdători să devenim membri cu drepturi depline ai CCDCOE,” a menţionat Gilles Feith, şef de cabinet la Ministerul Apărării din Luxemburg, susţinut de Sheila Becker, Consilier în Apărare Cibernetică în cadrul Directoratului de Apărare, precum şi de alţi membri ai delegaţiei.

Centrul Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică este un institut de instruire acreditat NATO. Această organizaţie militară internaţională este centrată pe dezvoltarea şi cercetarea interdisciplinară, precum şi pe instrucţii şi exerciţii în securitate cibernetică.

Centrul este format dintr-un grup de experţi provenind din 21 de state, inclusiv experţi în politică şi strategii, cercetători în tehnologie cu o vastă experienţă în domeniul militar, guvernamental şi industrial.

Aderarea la acest Centru este deschisă pentru toţi aliaţii. În prezent, Belgia, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA sunt naţiuni-sponsor ai Centrului. Austria, Finlanda şi Suedia au devenit, de asemenea, contributori - un statut valabil pentru ţările care nu sunt membre NATO.

România a început procesul de aderare la CCDCOE în 2018, fiind pregătită să devină naţiune-sponsor a centrului, la care va participa cu doi experţi.

„România recunoaşte importanţa cooperării în construirea rezilienţei în domeniul cibernetic. NATO CCDCOE efectuează exerciţii internaţionale de apărare cibernetică, pregătiri şi iniţiative de cercetare. Suntem bucuroşi să facem parte din acest Centru de excepţie,” declara prim-ministrul Viorica Dăncilă în 2018, în timpul unei vizite în Estonia.

„Suntem mândri să constatăm că statele membre NATO vor să devină aliaţi şi ai centrului nostru de apărare cibernetică. Creşterea apărării cibernetice se bazează pe munca în echipă, aşadar, salutăm decizia României de a contribui la consolidarea şi capabilitatea echipei noastre,”, spunea Merle Miagre, director al NATO CCDCOE.