22 iunie 2021

Lovitură pentru Beijing: Şef al informaţiilor chineze fuge în SUA cu date despre originea COVID

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Spionul chinez Dong Jingwei dezertează în Occident în timp ce oferă secrete Covid? este întrebarea de pe buzele lumii, arată publicaţia news.com.au.

Vice-ministru pentru securitatea statului şi şef al contrainformaţiilor, Dong Jingwei, ar fi zburat în secret din Hong Kong în SUA, pe 10 februarie, potrivit ştirilor apărute pe site-urile independente de presă chineze şi twitter. El a călătorit alături de fiica sa Dong Yang, arată şi Spy Talk.

Conform acestor informaţii, Dong Jingwei ar fi transmis informaţii importante despre Institutul de Virusologie Wuhan, de unde se consideră că a pornit infecţia cu noul coronavirus ce provoacă boala COVID-19, mai arată sursa citată.

Potrivit unei postări pe o reţea de socializare de către Han Lianchao, fost oficial din Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, care a fugit în SUA după masacrul din piaţa Tienanmen din 1989, subiectul Dong Jingwei a fost pe agenda de consultări bilaterale între SUA şi China, desfăşurate în Alaska (Anchorage), pe 18 martie 2021.

Dacă zvonurile sunt adevărate, Dong Jingwei ar fi cel mai înalt dezertor din Republica Populară Chineză într-un stat occidental. 

Publicaţia mai menţionează că este posibil ca dovezile transmise de Dong să fi declanşat decizia preşedintelui american Joe Biden, care a ordonat serviciilor de informaţii să afle originea COVID, notează sursa menţionată.