11 iulie 2019

Londra confirmă că mai multe ambarcaţiuni iraniene au încercat să blocheze un tanc petrolier britanic să treacă prin strâmtoarea Ormuz

Mircea Olteanu

Trei ambarcaţiuni iraniene au încercat să blocheze trecerea unui tanc petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz, fiind nevoie de intervenţia unei fregate britanice pentru a forţa navele iraniene să se retragă, a anunţat joi Guvernul de la Londra, potrivit cotidianului The New York Times.

Sursă foto: Mediafax

Marea Britanie a îndemnat autorităţilor iraniene să "detensioneze situaţia din regiune".

"(Fregata) HMS Montrose a fost forţată să se poziţioneze între navele iraniene şi (petrolierul) British Heritage şi a emis avertismente verbale către navele iraniene, care apoi s-au îndepărtat", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

Pe de altă parte, ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a catalogat afirmaţiile autorităţilor britanice drept lipsite de valoare.

"Se pare că tancul petrolier britanic a trecut. Ceea ce au spus ei şi afirmaţiile care au fost făcute sunt pentru a crearea de tensiuni şi aceste afirmaţii nu au nicio valoare", a declarat Zarif, citat de agenţia semioficială de ştiri Fars.

Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice a comunicat că navele sale de patrulare efectuează operaţiuni normale, precizând că "în ultimele 24 de ore nu a existat nici o întâlnire cu nave străine, inclusiv navele englezeşti", se arată în declaraţie.

Incidentul, care a avut loc miercuri, s-a produs în momentul în care tancul petrolier britanic se afla în zona intrării nordice a strâmtorii Ormuz, au declarat oficiali americani, sub protecţia anonimatului.

Potrivit mai multor oficiali americani, cinci ambarcaţiuni aparţinând Gărzilor Revoluţionare din Iran s-au apropiat miercuri de un tanc petrolier britanic şi au cerut echipajului să oprească nava, însă iranienii s-au retras în urma avertismentelor lansate de o fregată britanică ce se afla în zonă.

Incidentul s-a produs la aproape o săptămână după ce autorităţile din regiunea britanică Gibraltar, ajutate de forţe speciale britanice, au sechestrat un tanc petrolier iranian despre care se crede că transporta petrol spre Siria, încălcând sancţiunile europene impuse regimului de la Damasc.