26 mai 2022

Locotenent Stan Marian, Forţele Aeriene Române: Aeronava C-27 J Spartan are capabilităţi de infiltrare a forţelor speciale în spatele liniilor inamice

Andreea Soare

La BSDA 2022, Monitorul Apărării şi Securităţii a discutat cu locotenent Stan Marian, pilot pe aeronava C-27 J Spartan, despre cariera de pilot în Forţele Aeriene Române şi tipurile de misiuni pe care le poate executa aeronava C-27 J Spartan.

MAS: Ce înseamnă să fii pilot militar? Când v-aţi decis să luaţi calea acestei meserii?

Lt. Stan Marian: Am decis în clasa a XII-a, înainte de bacalaureat. Erau foarte multe opţiuni pe masă şi am luat drumul asta fără să ştiu prea multe despre el, doar visam la ce ar putea să fie. Este un drum uneori anevoios, uneori facil, plin cu satisfacţia faptului că faci ceva foarte special.

MAS: Ce misiuni aţi executat până acum cu aeronava C-27 J Spartan?

Lt. Stan Marian: Aproape toată gama de misiuni pe care o poate face avionul. De la misiuni de evacuare medicală, transport personal, transport marfă, paraşutişti şi stingerea incendiilor.

MAS: Este o vorbă că cel mai bun medic de arşi este avionul Spartan şi am văzut că sunt multe misiuni. Cam câţi pacienţi poate să ducă deodată o aeronavă?

Lt. Stan Marian: Poate să ducă şi 10, poate să ducă şi mai mulţi, depinde de afecţiunile pe care le au pacienţii. Dintre cei bolnavi de COVID, majoritatea celor care au ieşit din ţară cu aeronave româneşti au ieşit cu aeronavele Spartan.

MAS: Legat de misiunile de luptă... puteţi introduce inclusiv forţele pentru operaţii speciale în spatele liniilor inamicului, să aveţi zboruri la această înălţime, vă antrenaţi în condiţii de luptă ţinând cont că situaţia de luptă nu mai este la fel ca acum câteva luni?

Lt. Stan Marian: Da, avem şi astfel de capabilităţi de infiltrare a forţelor speciale în spatele liniilor inamice.