15 septembrie 2021

Lockheed Martin, contracte de 6,6 miliarde dolari pentru logistica aeronavelor F-35, într-o singură zi

Florin Jipa

Compania Lockheed Martin a câştigat, într-o singură zi, pe 13 septembrie, două contracte de aproape 6,6 miliarde de dolari pentru întreţinerea şi logistica aeronavelor F-35, conform Departamentului Apărării.

Sursă foto: DoD

Contractele se vor derula pe perioada anilor fiscali 2021 – 2023.

În primul contract, de peste 6 miliarde de dolari, compania va asigura sprijin logistic, inclusiv mentenanţă în bazele aeriene şi antrenarea piloţilor, atât pentru forţele armate americane, cât şi pentru partenerii străini.

Al doilea contract este în valoare de peste 411 milioane dolari şi se referă la asigurarea pieselor de schimb tot pentru aeronavele F-35.

F-35 este unul dintre cele mai costisitoare programe de înzestrare ale Pentagonului, iar compania a promis reducerea costurilor pentru o oră de zbor, în următorii ani, cu opt procente.

Astfel, pentru varianta convenţională, F-35A, ora de zbor ar scădea de la 33.600 dolari cât este acum, la 30.000 dolari în 2023.

Se aşteaptă ca într-un contract separat să fie trecute şi costurile pentru motorul F135, care este negociat separat cu producătorul Pratt & Whitney, conform defensenews.com.

Aeronavele F-35 sunt în compunerea forţelor americane (aviaţie, marină şi infanterie marină), dar şi a 14 aliaţi şi parteneri.

Armata Statelor Unite are în plan achiziţia a peste 3.000 de aparate, dar costurile ridicate şi problemele de mentenanţă dau bătăi de cap oficialităţilor de la Pentagon.

Raport Congres: costurile mari pentru F-35 întârzie modernizarea acestuia