19 septembrie 2023

Lloyd Austin, la a 15-a întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina: Tancurile Abrams M1 vor intra în curând în Ucraina

Andreea Soare

Tancurile M1 Abrams oferite de SUA Ucrainei vor intra în curând pe teritoriul ucrainean pentru a se alătura eforturilor contraofensivei militarilor ucraineni, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la cea de-a 15-a întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina, care are loc pe 19 septembrie la Baza Aeriană Ramstein, din Germania, scrie Stripes.

Sursă foto: Mediafax

Echipajele tancurilor au accelerat antrenamentele începând cu luna mai, la zona de antrenamente Grafenwoehr, din Bavaria.

„Sunt... fericit să vă anunţ că tancurile Abrams M1, pe care SUA le-au promis anterior, vor intra în Ucraina în curând”, a declarat Austin. Washingtonul a promis tancurile Kievului la începutul anului, ca parte a unei asistenţe în securitate de 43 de miliarde de dolari.

Lloyd a transmis reprezentanţilor celor 50 de ţări participante că statele partenere trebuie să continue să înarmeze Ucraina.

„Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei sisteme antiaeriene şi interceptoare”, a spus acesta.

„Acum, în mijlocul conflictului, trebuie şi să dăm Ucrainei muniţia de care are nevoie în luptă, inclusiv muniţie de 155 mm”, a continuat acesta.

De asemenea, Austin a anunţat că antrenamentele piloţilor ucraineni pe avioanele F-16 vor avea loc în SUA.  Presa ucraineană a scris marţi că se aşteaptă ca antrenamentele să înceapă luna aceasta. Piloţii ucraineni cu experienţă de luptă au început antrenamentele pe F-16 în Danemarca, în iunie.