06 februarie 2019

Donald Trump, al doilea său discurs privind "Starea naţiunii": Apel la unitate politică/ Pledoarie pentru zidul cu Mexicul/ Anunţ privind un nou summit SUA-Coreea de Nord/ Negocierea unui nou Tratat INF şi dezvoltarea de noi sisteme de rachete

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, lansează un apel pentru unitate, cooperare, compromis, şi cere americanilor să respingă politica de răzbunare şi rezistenţă, în cel de-al doilea său discursul privind "Starea naţiunii".

Sursă foto: Mediafax

Trump afirmă că "nu este nimeni în lume care să poată concura cu Statele Unite ale Americii".

Preşedintele SUA îndeamnă americanii să "respingă politica de răzbunare, rezistenţă şi răzbunare - şi să îmbrăţişăm potenţialul nelimitat al cooperării, al compromisului şi al binelui comun".

"Împreună, putem depăşi decenii de impas politic. Putem aplana vechile diviziuni, vindeca răni vechi, să construim noi coaliţii, să creăm noi soluţii şi să deblocăm promisiunea extraordinară a viitorului Americii. Decizia este a noastră".

"Trebuie să alegem între măreţie sau blocaj, rezultate ori rezistenţă, viziune ori răzbunare, progres incredibil sau distrugere inutilă.

"În seara asta, vă rog să alegeţi măreţia", conchide preşedintele SUA.

După ce a vorbit pe larg despre succesele economice ale SUA, Trump a criticat "anchetele partizane ridicole", despre care spune că reprezintă un obstacol, o referire la ancheta privind ingerinţele electorale ruse, condusă de procurorul special Robert Mueller.

"Dacă va fi să fie pace şi legislaţie, nu poate fi război şi investigaţii. Pur şi simplu nu funcţionează aşa!".

"Trebuie să fim uniţi acasă pentru a învinge adversarii noştri externi", afirmă Donald Trump.

Pledoarie pentru zidul de la frontiera cu Mexicul şi măsuri antiimigraţie

Preşedintele SUA, Donald Trump, alocă o secţiune semnificatică a celui de-al doilea său discursul privind "Starea naţiunii" chestiunii imigraţiei ilegale şi pledează cu patos pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

O secţiune semnificativă a discursului său se referă la chestiunea imigraţiei ilegale şi necesităţii construirii zidului la frontiera SUA cu Mexicul.

"Nicio chestiune nu ilustrează mai bine decalajul dintre clasa muncitoare americană şi clasa politică a Americii decât imigraţia ilegală. Politicienii bogaţi şi donatorii militează pentru graniţe deschise în timp ce îşi trăiesc vieţile apăraţi de ziduri, porţi şi gardieni", afirmă Trump.

"Între timp, americanii din clasa muncitoare sunt lăsaţi să plătească preţul pentru migraţia ilegală în masă - mai puţine locuri de muncă, salarii mai mici, şcoli supraîncărcate şi spitale care sunt atât de aglomerate încât nu poţi intra, criminalitate sporită şi o reţea de protecţie socială epuizată", adaugă preşedintele SUA.

Trump imploră Congresul să acţioneze în domeniul securităţii frontierei "din dragoste şi devotament" pentru SUA şi americani.

"Vreau ca oamenii să vină în ţara noastră, în cel mai mare număr înregistrat vreodată, dar trebuie să vină în mod legal", pledează Trump.

Trump anunţă în mod oficial că va avea o nouă întrevedere cu Kim Jong-Un, la finalul lunii februarie

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi seară, cu ocazia discursului privind "Starea naţiunii", că se va întâlni la finalul lunii februarie cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a doua sa întrevedere cu liderul de la Phenian.

"Dacă n-aş fi fost ales Preşedinte al Statelor Unite, acum, după părerea mea, eram angrenaţi într-un război major cu Coreea de Nord, cu milioane de oameni ucişi. Mai este multă muncă de făcut, dar relaţia mea cu Kim Jong-Un este una bună. Iar preşedintele Kim şi cu mine ne vom întâlni din nou pe 27 şi 28 februarie în Vietnam", a declarat preşedintele SUA.

Trump spune că politica sa externă are la bază "realismul principial", menţionează Ierusalimul

Preşedintele Donald Trump afirmă, în discursul său privind "Starea naţiunii", că politica sa externă se bazează pe "realismul principial" şi menţionează în acest sens recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Liderul de la Casa Albă declară că politica sa externă se bazează pe "realismul principial - nu pe teorii discreditate care au eşuat timp de mai multe decenii să producă progres" .

"Din acest motiv, Administraţia mea a recunoscut adevărata capitală a Israelului - şi cu mândrie a inaugurat Ambasada americană la Ierusalim", a completat preşedintele SUA.

Donald Trump: Statele Unite nu vor fi niciodată o ţară socialistă

Preşedintele american Donald Trump susţine, cu ocazia celui de-al doilea său discurs privind "Starea naţiunii", că Statele Unite nu vor fi niciodată o ţară socialistă.

"Aici, în Statele Unite, suntem alarmaţi de noi apeluri la adoptarea socialismului în ţara noastră. America a fost fondată pe baza libertăţii şi independenţei - nu constrângerii guvernamentale, dominaţiei şi controlului. Suntem născuţi liberi şi vom rămâne liberi", a declarat liderul de la Casa Albă.

"În seara asta, ne reînnoim hotărârea că America nu va fi niciodată o ţară socialistă", proclamă Trump.

Trump:SUA vor dezvolta sisteme militare superioare altor ţări dacă nu este posibilă renegocierea INF

Preşedintele american Donald Trump susţine, cu ocazia discursului privind "Starea naţiunii", că doreşte să negocieze un nou acord similar cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă dacă acest lucru nu este posibil, atunci SUA vor dezvolta sisteme de rachete superioare tuturor ţărilor.

"Acum mai multe decenii, Statele Unite au încheiat un tratat cu Rusia, prin care am fost de acord să ne limităm şi să ne reducem capacităţile în domeniul rachetelor. În timp ce noi am respectat întocmai acordul şi regulile, Rusia a încălcat în mod repetat termenii. Asta se întâmplă de mai mulţi ani. De aceea, am anunţat că Statele Unite se retrag oficial din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare sau Tratatul INF", a afirmat liderul de la Casa Albă.

"Chiar nu avem de ales. Poate că putem negocia un acord diferit, adăugând China şi pe alţii, sau poate că nu se poate - caz în care, vom depăşi de departe în investiţii şi inovaţii pe toţi ceilalţi", a conchis Donald Trump în discursul său în Congres.

"Partea finală a agendei mele se referă la protejarea securităţii naţionale a Americii.  În ultimii 2 ani, am început să reconstruim pe deplin armata Statelor Unite - cu 700 miliarde de dolari anul trecut şi 716 miliarde dolari anul acesta (...) Ca parte a consolidării militare, Statele Unite dezvoltă un sistem de apărare antirachetă de ultimă generaţie", a vorbit Trump despre proiectele Administraţiei sale în privinţa forţelor armate americane.

"De ani de zile, Statele Unite erau tratate foarte nedrept de prietenii noştri, de membrii NATO, dar acum am obţinut o creştere cu 100 de miliarde dolari a cheltuielilor alocate pentru apărare de aliaţii NATO. Au spus că nu se poate face asta", a adăugat liderul american.
 

Trump promite o nouă abordare privind conflictele din Orientul Mijlociu în care sunt implicate SUA

Preşedintele american Donald Trump promite, cu ocazia discursului privind "Starea naţiunii", o nouă abordare privitoare la conflictele din Orientul Mijlociu în care sunt implicate SUA, afirmând că "naţiunile mari nu luptă la nesfârşit".

"Am promis cu voce tare o nouă abordare. Naţiunile mari nu luptă la nesfârşit", afirmă Trump, adăugând că "trupele noastre curajoase se luptă acum în Orientul Mijlociu de aproape 19 ani. În Afganistan şi Irak, aproape 7000 de eroi americani şi-au dat viaţa. Peste 52 000 de americani au fost grav răniţi. Am cheltuit peste 7 trilioane de dolari în Orientul mijlociu".

Liderul de la Casa Albă a vorbit şi despre negocierile oficialilor americani cu liderii talibani.

"În Afganistan, administraţia mea organizează discuţii constructive cu un număr de grupuri afgane, inclusiv cu talibanii. Pe măsură ce realizăm progrese în aceste negocieri, vom putea reduce prezenţa trupelor noastre şi ne vom concentra pe combaterea terorismului", a explicat Trump.