13 iunie 2024

Lituania trimite Ucrainei 14 blindate M113

Andreea Soare

Guvernul Lituaniei a transmis, miercuri, că va trimite Ucrainei 14 blindate M113. Acestea ar trebui să ajungă în Ucraina în această săptămână.

Sursă foto: X

„Vehiculele sunt transferate pe un fundament non-rambursabil ca o contribuţie la Coaliţia de Deminare a Ucrainei, condusă de Lituania şi Islanda, şi care are scopul întăririi capabilităţilor de deminare ale Forţelor Armate Ucrainene”, se arată în anunţul ministerului lituanian al apărării.

Astăzi, la Bruxelles, ministrul apărării din Lituania va participa la întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei şi la întâlniri ale Consiliului NATO-Ucraina unde vor fi abordate nevoile armatei ucrainene, cele mai recente planuri de asistenţă ale aliaţilor pentru Ucraina şi pregătirile pentru summitul NATO, din iulie.

În mai, Guvernul Lituaniei a aprobat 1,35 de milioane de euro ca ajutor pentru Ucraina, bani care vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de radare de supraveghere în cadrul Coaliţiei pentru Apărarea Aeriană a Ucrainei, condusă de Germania.