Lituania îndeamnă UE să pună presiune pe Belarus în ceea ce priveşte securitatea nucleară
Bianca PavalucaLituania va îndemna Comisia Europeană să pună presiune pe Belarus pentru a modifica o centrală nucleară, văzută de ţara Baltică drept o ameninţare la siguranţa naţională, a declarat prim-ministrul Lituaniei miercuri, relatează Reuters.
Autorităţile din Belarus nu consideră că centrala Astraveţ, situată la graniţa dintre Lituania şi Belarus, prezintă probleme de siguranţă. Aceasta a fost construită de o companie rusească şi a fost finanţată de Rusia printr-un împrumut de 10 miliarde de dolari.
Departamentul Comisiei Europene care se ocupă cu regularizarea măsurilor de siguranţă a publicat miercuri un raport, în care spune că Astraveţ trebuie să îşi îmbunătăţească măsurile de siguranţă pentru a rezista mai bine în cazul unui cutremur şi pentru a se asigura că centrala este ferită de inundaţii şi condiţii meteorologice extreme. De asemenea, reprezentanţii centralei trebuie să revizuiască procedurile de acţiune în cazul unor urgenţe.
Controalele de siguranţă au început în anul 2011, după evenimentul de la centrala nucleară Fukushima din Japonia.
Prim-ministrul Lituaniei, Saulius Skvernelis, a declarat că doreşte ca Belarusul să fie presat de Comisia Europeană să aplice recomandările raportului cât mai curând posibil. Acesta se îndoieşte că autorităţile din Belarus vor face vreo modificare la centrala nucleară dacă nu sunt presaţi de Uniunea Europeană.
„Din experienţa noastră din timpul construcţiei centralei, avem îndoieli în ceea ce priveşte cooperarea Belarusului”, a adăugat prim-ministrul.
Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană a îndemnat Belarusul să dezvolte un plan de acţiune „care să asigure implementarea în timp util a tuturor măsurilor de siguranţă sugerate”.
Lituania s-a opus construirii centralei nucleare Astraveţ şi doreşte să impună taxe regionale sau să blocheze toate importurile de electricitate din Belarus.
Modificările care trebuie făcute la centrala nucleară vor fi greu de implementat, vor necesita mulţi bani şi vor dura mult timp, a declarat ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.
„Nu ne putem închipui cum centrala nucleară a primit licenţa de funcţionare fără să îndeplinească aceste măsuri de siguranţă”, a adăugat ministrul.