24 mai 2019

Liderul unei grupări militante afiliate al-Qaida din Kashmirul Indian a foat ucis de forţele indiene

Marinela Sarbu

Liderul unei grupări militante afiliate Al-Qaida din Kashmirul Indian a fost ucis de forţele de securitate indiene, a anunţat vineri poliţia, declanşând proteste în unele zone din regiunea disputată de India şi Pakistan, relatează Reuters.

Zakir Rashid Bhat, în vârstă de 25 de ani, a fost prins de forţele de securitate într-o casă din sudul Kashmirului, joi, a declarat un ofiţer de poliţie, iar clădirea a luat foc în timpul operaţiunii.

"În timp ce noi scoteam molozul din casă, el a încercat să iasă. Trupele noastre au tras în el şi a fost ucis", a spus ofiţerul care a refuzat să fie numit pentru că nu a fost autorizat să vorbească cu mass-media.

Joi, în unele părţi din Kashmir au izbucnit proteste ale susţinătorilor lui Bhat, care au continuat şi vineri, a declarat ofiţerul de poliţie.

Timp de câteva decenii, separatiştii au purtat un conflict armat împotriva guvernării indiene din Kashmir, majoritatea dorind să obţină independenţa pentru regiunea situată în Himalaya sau să se alăture Pakistanului, vechiul rival al autorităţilor de la New Delhi.

India a intensificat ofensiva împotriva militanţilor din regiunea majoritar musulmană. În februarie, în Kaşmirul Indian în urma unui atac sinucigaş au fost ucişi 40 de militari indieni , India şi Pakistanul au fost la un pas de război.

Pakistanul neagă acordarea de sprijin material militanţilor din Kashmir, dar declară că oferă sprijin moral şi diplomatic pentru autodeterminarea poporului din Kashmir.