24 aprilie 2019

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei: Noile sancţiuni anunţate de Statele Unite „nu vor rămâne fără răspuns”

Andrei Vacaru

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat miercuri că decizia Statelor Unite de a elimina derogările de la sancţiuni acordate unor state care importă petrol iranian este una „ostilă” şi „nu va rămâne fără răspuns”, potrivit France 24.

Sursă foto: Mediafax

„Duşmanii au încercat în repetate rânduri să acţioneze împotriva naţiunii şi revoluţiei noastre, dar trebuie să ştie că iranienii nu vor ceda”, a declarat Ali Khamenei într-un discurs difuzat de televiziunea de stat. El a mai declarat că şi-ar dori ca Iranul să se bazeze mai mult pe exporturile de petrol rafinat şi produse petrochimice, în detrimentul exporturilor de petrol brut.

Washingtonul a reimpus în luna noiembrie sancţiuni ţărilor care importă petrol din Iran, după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Cu toate acestea, opt state au beneficiat de o derogare de la aceste sancţiuni pentru o perioadă de şase luni. China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia şi Grecia au primit dreptul de a continua să cumpere petrol din Iran fără să fie supuse sancţiunilor americane.

Însă luni, Administraţia Donald Trump a anunţat că nu va mai acorda niciunei ţări exceptări de la sancţiunile privind importurile de petrol din Iran. Autorităţile de la Teheran au anunţat că această decizie este, din punctul lor de vedere, „ilegală”.