30 mai 2019

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei a declarat că nu va negocia cu Statele Unite

Marinela Sarbu

Iranul nu va negocia cu Statele Unite, a declarat miercuri liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, după ce preşedintele Hassan Rohani a semnalat că discuţiile cu Washingtonul ar putea fi posibile în cazul în care sancţiunile impuse de SUA vor fi ridicate, relatează Reuters.

Khamenei a declarat pe site-ul său: "Am spus mai devreme că nu vom negocia cu America, deoarece negocierea nu are nici un beneficiu şi dăunează".

Khamenei a declarat că Iranul nu a avut probleme cu negocierile cu europenii şi cu alte ţări, dar a adăugat: "Nu vom negocia valorile fundamentale ale revoluţiei. Nu vom negocia capacităţile noastre militare".

La începutul zilei, Rouhani a avut o poziţie mai deschisă, declarând pentru televiziunea de stat: "Ori de câte ori ridică sancţiunile nedrepte şi îşi îndeplinesc angajamentele şi se întorc la masa de negocieri, pe care şi le-au lăsat, uşa nu este închisă".

"Dar oamenii noştri vă judecă prin acţiunile voastre, nu prin cuvintele voastre".

Trump a declarat luni că speră că Iranul va veni la masa de negocieri pentru a ajunge la un nou acord: "Chiar cred că Iranul ar dori să încheie o înţelegere ... şi cred că există o posibilitate să se întâmple".

Washingtonul s-a retras anul trecut dintr-un acord internaţional nuclear semnat cu Teheranul în 2015 şi reprezintă o majorare a sancţiunilor în eforturile de a închide economia iraniană prin încetarea vânzărilor internaţionale de ţiţei.

Preşedintele american Donald Trump a condamnat acordul, semnat de predecesorul său Barack Obama, ca fiind defectuos pentru că nu a fost permanent şi că nu a acoperit programul de rachete balistice al Iranului şi rolul său în conflictele din Orientul Mijlociu.