07 august 2019

Liderul regimului nord-coreean afirmă că testele cu rachete tactice efectuate de Phenian reprezintă un avertisment pentru SUA şi Coreea de Sud

Mircea Olteanu

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a afirmat miercuri că rachetele tactice lansate cu o zi înainte de Coreea de Nord reprezintă un avertisment în legătură cu exerciţiile militare comune desfăşurate de Coreea de Sud şi Statele Unite, informează agenţia Kyodo News, citând presa de stat de la Phenian

Sursă foto: Mediafax

Coreea de Nord a lansat marţi dimineaţă două proiectile despre care se crede că erau rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, au anunţat autorităţile militare de la Seul. Proiectilele, care au fost lansate marţi dimineaţă din provincia Hwanghae de Sud, aflată în sud-vestul Coreei de Nord, au zburat pe o distanţă de aproximativ 450 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea de Est (Marea Japoniei, n.red.), a anunţat Statul Major Interarme al forţelor armate sud-coreene.

Acţiunea militară a fost "o ocazie pentru a trimite un avertisment adecvat în legătură cu exerciţiul militar comun în curs de desfăşurare al autorităţilor americane şi sud-coreene", a declarat liderul regimului de la Phenian, citat de agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA.

"Noile rachete tactice ghidate", lansate din zona de vest a Coreei de Nord, a zburat "pe deasupra zonei capitalei şi regiunii centrale interioare" înainte de "a lovi cu precizie insuliţa vizată" din largul coastelor estice ale ţării, a transmis KCNA.

Lansarea rachetelor a "verificat în mod clar fiabilitatea, securitatea şi capacitatea militară reală" a acestor arme, a precizat agenţia nord-coreeană de ştiri.

Proiectilele au fost lansate la o zi după startul unui exerciţiu militar comun al forţelor sud-coreene şi americane.

La scurt timp după lansarea proiectilelor, Ministerul nord-coreean de Externe a transmis că, în cazul în care exerciţiul va continua, regimul de la Phenian "va fi obligat să caute o nouă cale", relatează publicaţia The Japan Times.