16 ianuarie 2020

Liderul insurgent Khalifa Haftar, dispus să accepte un armistiţiu în Libia, anunţă Heiko Maas

Mihai Draghici

Mareşalul Khalifa Haftar, liderul grupului insurgent Armata Naţională Libiană, este dispus să accepte un armistiţiu în conflictul cu Guvernul libian, condus de Fayez al-Sarraj, afirmă Heiko Maas, ministrul german de Externe.

Sursă foto: Mediafax

Heiko Maas s-a deplasat joi în oraşul libian Benghazi, pentru discuţii cu liderul insurgent Khalifa Haftar.

Khalifa Haftar "a spus că, deşi nu a semnat Acordul de încetare a focului la începutul săptămânii în Moscova, va respecta armistiţiul. Aceste lucru este extrem de important", a declarat Heiko Maas, citat de postul german N-TV.

Cancelarul Angela Merkel va organiza duminică, la Berlin, o conferinţă pentru pacea în Libia. La conferinţă vor fi prezenţi Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului Acordului Naţional din Libia, recunoscut de ONU, mareşalul Khalifa Haftar, liderul grupului insurgent Armata Naţională Libiană, dar şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, omologii săi din Franţa şi Turcia, Emmanuel Macron şi Recep Tayyip Erdogan, precum şi premierul Marii Britanii, Boris Johnson. Nu este clar dacă va fi prezent şi preşedintele SUA, Donald Trump.

Rusia şi alte ţări îl susţin pe liderul insurgent Khalifa Haftar, în tim ce Occidentul şi Turcia sunt de partea Guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj.

Conferinţa de la Berlin are rolul lansării procesului de pace în Libia. Rusia şi Turcia au negociat un armistiţiu temporar.

Conform unor surse citate de cotidianul The Guardian, Turcia a transferat în Libia aproximativ 2.000 de combatanţi insurgenţi sirieni, în condiţiile în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat că susţine Guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Naţională Libiană.