26 aprilie 2019

Liderul grupării islamiste care a comis atacurile din Sri Lanka a murit în cursul unui atentat sinucigaş ce a vizat un hotel

Mircea Olteanu

Presupusul lider al grupării militante despre care autorităţile afirmă că este responsabilă pentru atentatele sinucigaşe din Sri Lanka a murit în cursul atacului asupra hotelului Shangri-La, unul din cele şase hoteluri şi biserici vizate de atacatori, au transmis autorităţile.

Poliţia a comunicat pe Twitter că Mohamed Zahran, liderul grupării militante National Towheed Jamaat, cunoscut pentru discursul extremist pe reţelele de socializare, a murit în cursul unuia din cele nouă atacuri sinucigaşe, informează agenţia de ştiri The Associated Press. De asemenea, poliţia a precizat că l-a arestat pe adjunctul liderului grupării.

Reţeaua extrremistă Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste din Sri Lanka, ce au vizat mai multe biserici şi hoteluri. Atentatul a fost revendicat printr-un anunţ postat pe site-ul agenţiei AMAQ, afiliată reţelei Stat Islamic, fără a prezenta iniţial dovezi.

Premierul Australiei a declarat că s-a confirmat faptul că atacatorii din Sri Lanka au primit sprijin din partea reţelei teroriste Stat Islamic, care a revendicat atacurile, distribuind înregistrări cu Zahran şi alţii jurând credinţa califatului.

Anchetatorii au stabilit că atacatori au fost pregătiţi de un individ cunoscut drept "Army Mohideen", iar şedinţele de pregătire militară s-au desfăşurat în străinătate, dar şi în unele locuri din estul statului Sri Lanka.

Maithripala Sirisena, preşedintele de la Colombo, a declarat că autorităţile caută aproximativ 140 de persoane despre care se crede că ar avea legătură cu Stat Islamic şi seria de atentate de duminică.

Cel puţin 253 de persoane au murit în urma atacurilor teroriste care au vizat trei hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa.