10 septembrie 2018

Liderii UE s-ar putea întâlni în luna noiembrie la un summit special pe tema Brexit

Mircea Olteanu

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană ar putea anunţa săptămâna viitoare, în cursul întâlnirii de la Salzburg, că în luna noiembrie va avea loc un summit extraordinar pe tema Brexit, data cea mai probabilă fiind 13 noiembrie, informează cotidianul The Guardian, citând diplomaţi şi oficiali UE.

Sursă foto: Mediafax

Discuţiile privind organizarea unui astfel de summit vor avea loc în cursul întâlnirii informale de la Salzburg, în cursul căreia liderii UE îl vor încuraja pe Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, să ajungă la un acord cu premierul brxitanic.

De altfel, Barnier a declarat luni că este "posibil" şi "realistic" ca UE şi Marea Britanie să ajungă la un acord pe tema Brexit în următoarele opt săptămâni.

Summitul special va permite şefilor de stat şi guvern din UE să pun la punct termenii unei declaraţii politice privind viitorul acord pe tema comerţului, securităţii, aviaţiei, pescuitului şi altele.

Mai mulţi oficiali şi diplomaţi UE au indicat că un astfel de anunţ este aşteptat, însă planul nu a fost încă confirmat.