23 iunie 2022

Liderii UE discută la Bruxelles cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

Dorin Oancea

Reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, Consiliului European şi Summitului Euro în format extins au loc la Bruxelles, joi şi vineri. Consiliul European va discutata cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Sursă foto: AFP

La reuniuni participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităţilor concrete de stimulare a proceselor de reformă şi de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei.

Agenda reuniunii Consiliului European va include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie 2022, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi abordate situaţia economică din Uniune şi evoluţiile în ceea ce priveşte Uniunea Bancară şi pieţele de capital.