24 martie 2022

Liderii ţărilor membre NATO au decis transformarea Alianţei la noua realitate strategică

Florin Jipa

La finalul summitului extraordinar al NATO de astăzi, liderii celor treizeci de state au condamnat agresiunea împotriva Ucrainei în conformitate cu rezoluţia ONU adoptată pe 2 martie şi au cerut Rusiei să respecte decizia Curţii Internaţionale de Justiţie din 16 martie.

Sursă foto: NATO

LIderii ţărilor membre NATO au fost de acord cu activarea planurile de apărare ale NATO. Ei au evidenţiat necesitatea dislocării unor elemente ale Forţei de Răspuns a NATO.

Totodată, 40.000 de militari sunt desfăşuraţi pe flancul estic, împreună cu forţe aeriene şi navale semnificative, sub comanda directă a NATO.

De asemenea, se vor înfiinţa alte patru grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

Liderii ţărilor membre NATO au declarat că măsurile rămân preventive, proporţionale şi non-escaladante, dar se va acelera transformarea NATO pentru o realitate strategică mai periculoasă, inclusiv prin adoptarea următorului Concept Strategic de la Madrid.

Alianţa Nord-Atlantică îşi va consolida în mod semnificativ poziţia de descurajare şi apărare pe termen lung şi se va dezvolta în continuare întreaga gamă de forţe şi capacităţi pregătite necesare, inclusiv cele de apărare cibernetică.

Liderii celor 30 de state au mai afirmat că la următorul summit, la Madrid, se vor lua decizii suplimentare pentru creşterea capacităţilor de apărare la ameninţările chimice, bacteriologice şi nucleare