24 iulie 2019

Liderii europeni, reacţii după numirea lui Boris Johnson în funcţia de premier

Andrei Vacaru

Mai mulţi lideri europeni l-au felicitat marţi pe Boris Johnson, după ce acesta a fost ales în funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi în cea de premier al Marii Britanii, potrivit Euronews.

Sursă foto: Mediafax

Ursula von der Leyen, care va prelua preşedinţia Comisiei Europene pe 1 noiembrie, a reacţionat la anunţul că Johnson a fost desemnat pentru cele două funcţii în timpul unei conferinţe comune de presă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. „Sunt diferite subiecte dificile pe care urmează să le abordăm”, a spus ea.

„Cred că este foarte important să construim o relaţie bună şi puternică, deoarece avem datoria de a oferi ceva benefic pentru cetăţenii din Europa şi din Marea Britanie, deci aştept să lucrăm împreună”, a declarat aceasta.

Actualul preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe Johnson şi a declarat că îşi doreşte o colaborare cât mai bună cu acesta.

Negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că Uniunea Europeană speră la „o colaborare constructivă” cu Johnson „pentru facilitarea ratificării Acordului de retragere şi pentru realizarea unui Brexit ordonat”.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, l-a felicitat şi el pe Boris Johnson pentru victorie. „Îmi place de el şi mai mult pentru că extremiştii de stânga îl portretizează ca fiind mai periculos decât Liga”, a postat Salvini pe Twitter, făcând referire la un interviu acordat de fostul premier britanic Tony Blair, care a declarat că Johnson este mai periculos decât partidul lui Salvini.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că plănuieşte să lucreze cu Johnson „într-un mod constructiv, care să garanteze un Brexit ordonat şi care să asigure prosperitatea tuturor cetăţenilor europeni”.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a postat pe Twitter că îl felicită pe Johnson şi că speră la o „bună colaborare” cu acesta. „Ţările noastre ar trebui să continue să fie bune prietene în viitor”, a spus purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că va discuta telefonic cu Johnson de îndată ce acesta va deveni în mod oficial premierul Marii Britanii. Macron a mai spus că aşteaptă să discute cu Johnson nu doar „despre subiectele europene comune şi negocierile despre Brexit”, dar şi despre alte teme, cum ar fi „situaţia din Iran şi subiecte privind securitatea internaţională”.

Premierul irlandez, Leo Varadkar, l-a felicitat pe Johnson şi a anunţat că aşteaptă să discute cu acesta cu privire la Brexit, Irlanda de Nord şi relaţiile bilaterale.

Boris Johnson a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi premier al Marii Britanii.

Boris Johnson a obţinut 92.153 de voturi, în timp ce contracandidatul său Jeremy Hunt a obţinut 46.656 de voturi, în cadrul scrutinului la care au participat mmebri ai Partidului Conservator (centru-dreapta), aflat la guvernare în Marea Britanie.

Boris Johnson îşi va începe oficial mandatul de prim-ministru miercuri, după demisia Theresei May în contextul crizei Brexit.