17 septembrie 2018

Liderii Coreei de Nord şi Sud vor purta discuţii la Phenian pe 18-19 septembrie

Mircea Olteanu

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in vor participa la două runde de negocieri la Phenian, pe 18 şi 19 septembrie, discuţiile urmând să se axeze pe problema denuclearizării şi a cooperării bilaterale, a anunţat un reprezentant al Preşedinţiei de la Seul.

"Moon Jae-in şi Kim Jong-un vor avea două runde de negocieri bilaterale - marţi şi miercuri", a declarat oficialul sud-coreean, citat de agenţia de ştiri Tass.

Oficialul a precizat că preşedintele sud-coreean va ajunge marţi la Phenian, în jurul orei locale 10:00 (ora României, 04:00), iar o întrevedere între cei doi lideri se va desfăşura în cursul după-amiezii.

Vizită în Coreea de Nord a preşedintelui de la Seul este programată să se încheie pe data de 20 septembrie.

Discuţiile privind denuclearizarea între SUA şi Coreea de Nord au intrat într-un impas, cele două părţi acuzându-se reciproc că nu respectă promisiunile făcute la summitul din iunie de la Singapore, între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Moon a declarat luna aceasta că Seulul nu are altă opţiune decât să medieze între SUA şi Coreea de Nord, să promoveze dialogul, adăugând că atât Trump, cât şi Kim, i-au cerut să joace acest rol.

Preşedintele american Donald Trump a primit recent o scrisoare de la omologul său nord-coreean Kim Jong-un, prin intermediul căruia liderul de la Phenian cere o nouă întâlnire la Casa Albă, a declarat luni purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Sanders.

Ministerul de Externe de la Seul a comunicat marţi că susţine ideea unui nou summit Trump-Kim.