26 aprilie 2018

Liderii celor două Corei se vor întâlni vineri la linia de demarcaţie militară, înainte de summit

Mircea Olteanu

Liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, este programat să traverseze, vineri, linia de demarcaţie militară dintre cele două Corei, la ora locală 9.30 (ora României, 3.30), urmând să fie întâmpinat de preşedintele sud-coreean Moon Jae-In, a anunţat Preşedinţia de la Seul.

Sursă foto: Mediafax

Prima întâlnire directă între cei doi lideri coreeni va avea loc chiar în zona frontierei militarizate, Kim Jong-Un fiind primul lider de la Phenian care traversează linia de demarcaţie după Războiul din Coreea, care s-a încheiat în urmă cu 65 de ani.

Delegaţia nord-coreeană, care o include pe sora liderului de la Phenian, Kim Yo Jong, va lua parte la o ceremonie oficială de primire în jurul orei locale 9.40 (ora României, 3.40), a completat Seulul.

Summitul celor două Corei este programat să înceapă la ora 10.30 (ora României, 4.30), după ce Kim Jong-Un va semna o carte de oaspeţi şi va lua parte la o şedinţă foto.

Mai târziu, înainte de semnarea şi anunţarea unui acord, liderii celor două ţări vor planta un pin care datează din 1953, anul în care a fost convenit armistiţiul după Războiul din Coreea.

La ora 18.30 (ora României, 12.30), Moon şi Kim vor participa la un banchet, la finalul căruia va avea loc o ceremonie de rămas bun, după care delegaţia nord-coreeană se va întoarce la nord de frontieră.

Coreea de Sud susţine că summitul va aborda chestiuni ca "denuclearizarea Peninsulei Coreene, stabilirea păcii permanente în Peninsula Coreeană şi dezvoltarea relaţiilor inter-coreene".