26 martie 2020

Lideri militari americani pot rămâne în activitate după vârsta de pensionare

Florin Jipa

Cum gestionează Pentagonul criza generată de COVID-19: 10,5 miliarde dolari, lideri militari păstraţi în activitate, rezervişti din domeniul medical chemaţi în serviciul activ.

Sursă foto: US Air Force

Lideri militari din forţele aeriene şi garda naţională pot rămâne în serviciul activ al armatei americane după vârsta de pensionare, se arată într-un articol publicat de defensenews.com.

Acest lucru este posibil datorită unui pachet financiar aprobat, miercuri, de Senatul american în valoare de două trilioane de dolari, din care peste 10 miliarde ar reveni Pentagonului ca fonduri de urgenţă.

Preşedintele Donald Trump va putea păstra în activitate, pentru 270 de zile, cel puţin şapte generali şi amirali, printre care şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, David Goldfein, şeful operaţiilor spaţiale, Jay Raymond, şeful Biroului Garzii naţionale, Joseph Lengyel, şefului Rezervei Forţelor Terestre, Charles Luckey, care altfel în această perioadă trebuiau să treacă în rezervă.

Printre alte măsuri pe care le va lua forţele armate americane este şi rechemarea rezerviştilor din domeniul medical.

Şeful resurselor umane din forţele terestre americane, generalul-locotenent Thomas Seamands, a anunţat deja că rezerviştii din domeniul militar se pot alătura serviciului activ urmând să primească toate beneficiile financiare, conform military.com.

În plus, în actul legislativ aprobat de Senat se ridică restricţiile la achiziţiile materiale referitoare la COVID-19 pentru a asigura flexibilitate Departamentului Apărării în gestionarea crizei.