13 ianuarie 2021

Lideri de top ai Armatei SUA, avertisment către militari după manifestaţiile violente de la Capitoliu

Andreea Soare

Oficiali ai Departamentului de Apărare al SUA au transmis un mesaj militarilor americani în care au subliniat faptul că Joe Biden va fi următorul comandant suprem al Statelor Unite şi că orice încercare de a preveni o tranziţie paşnică a puterii va avea consecinţe, transmite DefenseNews.

Sursă foto: Twitter

Într-o circulară a forţelor militare americane, liderii de top ai armatei au criticat protestele violente de la Capitoliu, care au avut loc săptămâna trecută şi s-au încheiat cu moartea a cinci persoane.

„Am fost martorii acţiunilor dinăuntrul Capitoliului, care au reprezentat o încălcare a legii”, au transmis aceştia. „Dreptul la libera exprimare nu oferă nimănui dreptul de a recurge la violenţă, răzvrătire şi insurecţie”, au continuat liderii militari.

„Ca militari, trebuie să reprezentăm valorile şi idealurile naţiunii. Susţinem şi apărărm Constituţia. Orice acţiune care perturbă procesul constituţional nu este doar o încălcare a tradiţiilor noastre, a valorilor şi a jurământului depus, este şi o încălcare a legii”.

Circulara a fost semnată de şapte generali şi un amiral, printre care şi de generalul Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Statelor Majore, generalul Jay Raymond, şeful Operaţiilor Spaţiale sau generalul Daniel Hokanson, şeful Biroului Gărzii Naţionale.

În urma protestelor de miercuri, Departamentul de Justiţie a iniţiat 170 de anchete şi a pus sub acuzare 70 de participanţi la protestele de la Capitoliu. Printre aceştia s-au numărat şi doi veterani militari, un fost locotenent-colonel din cadrul Forţelor Aeriene şi un marinar.

De asemenea, Pentagonul investighează participarea unui militar activ, căpitan, specialist în operaţii psihologice la un Comandament al forţelor pentru operaţii speciale, care a condus un grup de manifestanţi.

Citeşte şi:

Armata americană investighează un ofiţer, specialist în operaţii psihologice, care a condus un grup de oameni în evenimentele de la Capitoliu