05 aprilie 2018

Letonia şi-a închis parţial spaţiul aerian din cauza unor exerciţii militare ruse: "O demonstraţie de forţă. E greu de înţeles că se poate întâmpla aşa aproape de ţara noastră" / Reacţia Agenţiei de Transport din Suedia

Mircea Olteanu

Autorităţile din Letonia au anunţat că au închis parţial spaţiul aerian propriu în perioada în care forţele ruse efectuează un exerciţiu militar în Marea Baltică, oficialii de la Riga susţinând că manevrele se desfăşoară în zonă economică exclusivă letonă, potrivit agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat luni că Flota sa baltică, cu baza la Kaliningrad, o exclavă rusă între Polonia şi Lituania, va efectua un exerciţiu militar, inclusiv teste cu rachete antiaeriene.

"Este o demonstraţie de forţă", a declarat premierul leton Maris Kucinskis. "Este greu de înţeles că se poate întâmpla aşa aproape de ţara (noastră)", a adăugat şeful Guvernului de la Riga.

Mai mulţi oficiali letoni au afirmat că exerciţiile se desfăşoară şi în zona economică exclusivă a Letoniei, o regiune în apropierea apelor teritoriale ale ţării, unde Riga are drepturi economice speciale.

Ca reacţie la anunţul Moscovei, Agenţia de Transport din Suedia a emis o avertizare de pericol pentru o porţiune din sudul Mării Baltice, redirecţionând traficul aerian şi maritim.

Letonia, stat membru NATO, susţine că Rusia nu a efectuat niciodată exerciţii militare atât de aproape de teritoriul său, Kucinskis notând că acest lucru se petrece în contextul în care peste 100 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din mai multe state occidentale, în urma atacului neurotoxic din Marea Britanie, atribuit Moscovei. Rusia însă respinge acuzaţiile privind presupusa sa implicare în incidentul de la Salisbury.

Oficialii letoni au precizat că Rusia nu încalcă nicio regulă internaţională şi are dreptul să efectueze exerciţii, însă ataşatul militar rus la Riga a fost convocat la Ministerul leton al Apărării pentru a i se comunica îngrijorarea Letoniei în legătură cu aceste manevre, considerate drept provocatoare de către ambasadorul leton la Moscova.