22 ianuarie 2023

Letonia, Lituania şi Estonia cer Germaniei să trimită tancuri Leopard Kievului. Noul ministru german al Apărării va merge în curând în Ucraina

Andreea Soare

Statele baltice Letonia, Estonia şi Lituania au făcut, sâmbătă, un apel comun către Germania de a trimite tancuri de luptă Ucrainei, punând şi mai multă presiune pe Berlin să ajute mai repede Kievul în războiul împotriva Rusiei, scrie Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Noi, miniştrii afacerilor externe din Estonia, Letonia şi Lituania cerem Germaniei să ofere tancuri Leopard Ucrainei acum”, a spus ministrul estonian pe Twitter.

„Acestea sunt necesare pentru a opri agresiunea rusă, pentru a ajuta Ucraina şi a reinstala pacea în Europa. Germania, ca putere europeană, are responsabilitate în acest sens”, a continuat acesta.

Declaraţiile liderilor statelor baltice vin după ce Germania şi aliaţii occidentali au spus că nu s-a luat vreo decizie în privinţa trimiterii tancurilor în Ucraina sau permisiunea altor state care le deţin de a le trimite.

Agenţiile de presă Bild şi Sonntag au scris sâmbătă noapte că noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, va vizita Ucraina în curând, în contextul presiunilor provocate de trimiterea tancurilor.

„Ce este clar este că voi merge în curând în Germania. Probabil în următoarele patru săptămâni”, a spus Pistorius agenţiilor Bild şi Sonntag.