28 martie 2024

Legea mobilizării şi instrucţiei militare în Ucraina. Vor fi introduse cinci luni de serviciu miliar de bază în timp de pace şi o instrucţie militară de bază în instituţiile de educaţie superioară

Andreea Soare

Ministerul Apărării din Ucraina a publicat o explicaţie a legii propuse pentru îmbunătăţirea mobilizării şi instrucţiei militare, scrie Pravda Ukrainska.

Sursă foto: AP

Ministerul a subliniat cele mai importante modificări faţă de legea anterioară a mobilizării pentru a dezminţi ştirile false apărute în jurul acestui subiect. Astfel, vor fi introduse următoarele schimbări: cetăţenii între 25 şi 60 de ani vor fi eligibili pentru mobilizare; începând cu 2025, va fi introdusă o instrucţie militară de bază în instituţiile educaţionale superioare; anumite grupuri de cetăţeni sunt scutiţi de instrucţia militară de bază din cadrul universităţilor; se introduc cinci luni de serviciu militar de bază în timp de pace şi trei luni în timp de război; cetăţenii cu vârste de peste 18 ani îşi pot alege perioada în care vor să desfăşoare serviciul militar de bază; cetăţenii cu vârste de peste 18 ani, indiferent dacă au încheiat serviciul militar de bază sau instrucţia militară de bază, vor putea primi o amânare până ajung la vârsta de mobilizare.

La doi ani de la începutul invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, armata ucraineană se confruntă cu un deficit de personal. Deşi a încercat să îşi reformeze sistemul de mobilizare la începutul războiului din 2022, schimbările nu au fost suficient de radicale şi nu au fost implementate la timp pentru a putea satisface nevoile apărute în timpul războiului.

Pe lângă modificarea legii privind mobilizarea militară, Ucraina încearcă să facă şi alte schimbări în armată, precum pedepsirea sau demiterea oficialilor corupţi care se ocupă de mobilizare, digitalizarea arhivelor militare, introducerea unor recrutări profesioniste şi încercarea de a echilibra nevoile economice şi militare.

Cu toate acestea, ucrainenii par să fie şi în aceste momente – după luni bune de lipsă de progres pe câmpul de luptă – dispuşi să se alăture armatei. Să nu uităm că dacă înainte cu un an de invazia totală a Ucrainei, în februarie 2021, armata ucraineană avea 246.000 de militari, la câteva luni de la invazia din 2022, în octombrie mai exact, ajunsese undeva la 700.000 de militari. În acest mod, Ucraina a reuşit să elibereze 45% din teritoriul capturat anterior de Rusia.