17 decembrie 2018

Legea marţială nu va fi prelungită în Ucraina - preşedintele Poroşenko

Mircea Olteanu

Preşedintele de la Kiev, Petro Poroşenko, a declarat că nu intenţionează să prelungească legea marţială, în afara cazului în care Ucraina este vizată de o agresiune pe scară largă lansată de Rusia, informează site-ul postului Deutsche Welle.

Sursă foto: Mediafax

"În afara cazului unei agresiuni pe scară largă, o intervenţie a forţelor militare ruse pe teritoriul ucrainean dincolo de linia de conflict (cu rebelii pro-ruşi) şi frontiera administrativă a Crimeei, legea marţială nu va fi prelungită", a declarat Poroşenko, duminică.

Luna trecută, Kievul a impus legea marţială în zece regiuni ucrainene, pentru o perioadă de 30 de zile, după ce forţele navale ruse au sechestrat trei nave militare ucrainene în zona strâmtorii Kerci, care desparte Marea Azov de Marea Neagră. Măsura ar urma să expire pe date de 26 decembrie

Rusia l-a acuzat pe Poroşenko că a provocat acest incident în încercarea de a câştiga popularitate înainte de scrutinul prezidenţial ce ar urma să aibă loc în luna martie. Poroşenko încă nu a confirmat oficial că va candida.

Liderul de la Kiev a anunţat că agenţia ucraineană de contrainformaţii va cerceta toţi angajaţii de stat din Ucraina care au rude cu cetăţenie rusă.