06 iunie 2022

Lecţii învăţate din războiul din Ucraina. Elbridge Colby, fost oficial al Pentagonului: Nu vă bazaţi pe presiunea internaţională indirectă

Andreea Soare

La peste 100 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina, Kievul încă e în picioare, iar forţele ucrainene au eliminat mai mulţi militari ruşi decât au murit în timpul războiului de nouă ani purtat de URSS în Afganistan. Modul în care forţele ucrainene îşi apără teritoriul pare să ofere lecţii statelor mai mici, precum Taiwanul sau Moldova, privind pregătirea pentru respingerea unui posibil atac din partea unor puteri precum China sau Rusia.

Sursă foto: Mediafax

„Lecţia clară este: Nu vă bazaţi pe presiunea internaţională indirectă. Trebuie să fiţi capabili să învingeţi abilitatea inamicului şi să păstraţi teritoriul cheie al statului vostru”, a declarat pentru Bloomberg Elbridge Colby, un fost oficial al Pentagonului, care a condus echipa care a realizat Strategia Naţională de Apărare a SUA din 2018. Din perspectiva acestuia, ţările vulnerabile unui atac din partea Rusiei sau Chinei trebuie să se concentreze pe „apărarea asimetrică”, asigurându-se că deţin „forţe descentralizate, pregătite, capabile să creeze probleme unor forţe mai puternice, care pot executa operaţii militare agresive”.

În contextul războiului din Ucraina, state mai mici, de la Taiwan la Moldova, analizează strategiile militare folosite de ucraineni pentru a se apăra în faţa ruşilor, mai scrie Bloomberg.  Lo Chih-cheng, membru al Partidului Democratic Progresiv din Taiwan, care face parte din Comitetul de Apărare Naţională şi Externă, susţine că „psihologic, taiwanvezii credeau că războiul este imposibil. Acum, însă, aceştia văd că este foarte posibil, iar formatul, desfăşurarea şi tehnologiile folosite în război sunt diferite de ceea ce ne-am imaginat. Ministrul nostru al apărării spune că urmăreşte desfăşurarea războiului din Ucraina în fiecare zi pentru a se asigura că învaţă din ceea ce se întâmplă acolo”, citează Bloomberg.

De asemenea, potrivit lui Lo, Taiwanul trebuie să îşi îndrepte acum atenţia spre recrutarea unor forţe care pot fi folosite în războiul informaţional şi electronic, iar din perspectiva armelor necesare desfăşurării unui război modern Taiwanul are nevoie de „multe drone, rachete Javelin, rachete sol-aer şi rachete antinavă”.

Nevoia de rachete Javelin este resimţită şi în Moldova, după cum susţine fostul ministru al apărării, Viorel Cibotaru. „Războiul din Ucraina schimbă conceptul asigurării securităţii cetăţenilor noştri. Pentru a răspunde agresiunii, Moldova are nevoie de arme moderne precum Javelin, sisteme antiaeriene şi arme pentru infanteria uşoară”. Acesta susţine că este puţin probabil ca strategia militară a ţării să se concentreze pe achiziţionarea unor tancuri şi aeronave de luptă din cauza densităţii mari a populaţiei Moldovei şi a costurilor mari ale acestor sisteme.

O altă lecţie învăţată din acest război este nevoia „de unităţi mici, agile, care pot sabota inamicul şi apoi se pot retrage la un loc sigur”, susţine Michele Flournoy, fost subsecretar american pentru politica de apărare.

„Când te lupţi cu un inamic mai puternic, trebuie să lupţi într-o manieră asimetrică pentru a submina puterea acestuia şi pentru a-i exploata vulnerabilităţile”, a declarat Flournoy.