08 decembrie 2018

Lavrov: Dacă o arestezi pe Wanzhou eşti arogant

Bianca Pavaluca

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat vineri că decizia de a o aresta pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei chineze Huawei, denotă „aroganţa” Statelor Unite în ceea ce priveşte politicile externe, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Serghei Lavrov consideră că acest incident arată în mod cert că Administraţia de la Washinton îşi impune legislaţia în afara jurisdicţiei sale.

Autorităţile americane au stabilit o nouă audiere pentru ziua de luni, în care va fi stabilită şi cauţiunea fiicei fondatorului Huawei.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei şi director financiar al companiei, a fost arestată sâmbătă pe aeroportul din Vancouver. China a cerut eliberarea sa imediată, catalogând arestul drept o încălcare a drepturilor omului. Conform procurorilor, Wanzhou a folosit o subsidiară a companiei Huawei, numită Skycom, pentru a evita sancţiunile impuse Iranului în perioada 2009-2014.

Autorităţile din Statele Unite au început să cerceteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran şi alte ţări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.