31 mai 2021

Lavrov a deschis Conferinţa de la Moscova referitoare la Relaţiile Rusia-UE cu o serie de acuzaţii, inclusiv despre scutul anti-rachetă de la Deveselu

Florin Jipa

Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a deschis, luni, la Moscova, Conferinţa referitoare la relaţiilor Rusia-UE. Conferinţa este organizaţă de Consiliul rus pentru Afaceri Internaţionale şi de Ambasada Portugaliei, la ea participând şi reprezentanţi ai organizaţiilor europene.

Sursă foto: Mediafax

Lavrov a declarat la începutul conferinţei că trebuie să fie una deschisă şi francă pentru a afla situaţia curentă a relaţiilor dintre Rusia şi UE.

Sergei Lavrov a precizat că între cele două puteri există o criză fără precedent

Cu toate acestea, Lavrov a citit, la foc automat, mai multe pagini în care a criticat aşa-zisele acţiuni ale Uniunii Europene şi ale statelor componente împotriva intereselor Federaţiei Rusiei. A adus în discuţie sancţiunile impuse de UE, declarând că nu sunt dovezi faţă de acuzaţiile UE referitoare la acţiunile Rusiei şi a cerut ca relaţiile viitoare să se bazeze pe fapte, nu zvonuri.

A criticat decizia Statelor Unite de a instala în România şi  Polonia sisteme de rachete cu rază medie, chiar dacă cele două echipamente Aegis Ashore sunt de fapt anti-aeriene, împotriva rachetelor balistice.

Lavrov a scos în evidenţă şi faptul că între cele două blocuri sunt relaţii puternice în domeniile energiei, tranziţiei la energia verde şi a sănătăţii.

Şeful diplomaţiei ruse nu a intrat în detaliile ce au dus la înrăutăţirea relaţiilor dintre Rusia şi UE: ocuparea ilegală a Crimeei, dislocarea de trupe în estul Ucrainei, tentativele de asasinat şi încarcerarea liderilor opoziţiei, atacurile cibernetice, atentatele din Cehia şi Bulgaria asupra unor depozite cu echipamente militare pentru Ucraina, sprijinirea regimului dictatorial din Belarus, acţiunile de spionaj de pe teritoriul UE.

La final, Lavrov a salutat ţările din UE care vor să aibă în continuare contacte cu Rusia şi şi-a manifestat speranţa că relaţiile se vor îmbunătăţi în viitor.