12 decembrie 2019

Laurenţiu Sfinteş, colonel (r), fost diplomat militar, despre Orientul Mijlociu. Incursiunea Turciei în Siria: Regimul va încerca să recupereze regiunea Idlib | VIDEO

Alina Mihai

Veştile mai liniştitoare vin din Orientul Mijlociu, acolo unde colonelul Laurenţiu Sfinteş, fost diplomat militar, crede că marile evenimente care înseamnă alegeri, demonstraţii, operaţiuni militare „s-au cam petrecut în 2019”.

Sursă foto: MAS

Colegiul redacţional al Monitorului Apărării şi Securităţii, format din militari de carieră şi experţi în apărare, foşti comandanţi şi diplomaţi, a înregistrat o emisiune în care au fost analizate principalele teme de interes ale anului 2020 în materie de securitate şi apărare şi au fost dezbătute ameninţările care vor domina agenda mondială anul viitor.

Principalele idei exprimate în emisiunea de analiză a MAS:

Au fost alegeri în Irak care nu au rezolvat mare lucru, au fost alegeri în nordul Africii, în câteva state, ar fi trebuit să se termine cu alegerile în Israel, dar la ora la care discutăm, nu se ştie încă dacă va fi capabil să formeze coaliţia pe care să o ducă în Parlament şi dacă nu vor fi probabil noi alegeri în Israel în primăvară. Şi în Turcia s-a terminat cu alegerile, şi 80 de milioane de oameni contează foarte mult în arhitectura zonei, vor fi alegeri în Iran şi nu sunt dintre cele care să schimbe foarte mult în interiorul ţării, este mai mult o ajustare dintre taberele reformatoare şi conservatoare din regim, poate dacă evenimentele vor curge altfel pentru că şi acolo din cauza sancţiunilor şi presiunilor economice sunt destul de intense şi s-a ajuns la populaţia să iasă în stradă să solicite unele lucruri, dar avem o imagine pe care o vedem din marile oraşe din Teheran, Iranul este o ţară imensă cu o majoritate tăcută unde nu ajung lucrurile de genul acesta.

În 2020 sunt alegeri în Siria unde regimul va organiza, cu candidaturi multiple, alegeri în zonele pe care le controlează şi unde se află 70-80% din populaţia Siriei, dar unde, previzibil, regimul îşi va impune candidaţii.

Sunt alegeri în Iordania unde este o arhitectura internă şi un mod de organizare a alegerilor care nu vor duce la schimbări spectaculoase, sunt alegeri care conservă mai mult structurile şi le dau o nouă legitimitate pentru următorii patru ani, decât să fie schimbări cu adevărat.

Ar putea să fie alegeri în Liban, pentru că ţara se îndreaptă către un moment în care trebuie să găsească o supapă, pentru că alegerile sunt o supapă în anumite situaţii, dar şi în Liban din cauza sistemului constituţional intern, alegerile pot da ajutor în rezolvarea unei crize punctuale, ele nu vor schimba din arhitectura constituţonală, ar fi periculos, asta ar însemna din nou violenţe, războaie între tabere şi e greu de crezut la acest moment că actuala clasă politică aşa divizată din Liban îşi poate permite să revină la nivelul anului 80.

Sunt lucruri care din punct de vedere militar au rămas într-o zonă de aşteptare, este o operaţiune turcă în nordul Siriei care încă nu s-a finalizat, acordul realizat cu intervenţia Rusiei a conservat situaţia, dar nu este una care să funcţioneze pe termen lung. Turcia are o prezenţă în Siria în cel puţin trei zone principale în provincia Idlib unde este la paritate cu grupările islamiste, în nord-estul Siriei unde este un canton kurd sub autoritate turcă acum, unde au intrat şi câteva grupări rebele siriene dar mai puţin decât în nordul Siriei.

Posibil ca anul 2020 să dea un imbold mai accentuat discuţiilor constituţionale pentru viitorul Siriei dar şi aici este o discuţie pentru că se poartă pe mai multe paliere, există un format Geneva care este sprijinit de occident şi unde opoziţia siriană are o prezenţă puternică, există formatul de la Soci unde sunt cei trei Rusia, Iran, Turcia care decid şi în funcţie de decizia lor se implementeaă mult mai rapid în interiorul Siriei.

Dacă regimul va reuşi să-şi recupereze regiunea Idlib, şi va încerca să o facă, dacă Turcia se va retrage din zonele de nord în urma unui acord cu regimul, nu va pleca de acolo pentru că are nevoie de siguranţa că entitatea kurdă la graniţa sa nu va exista intr-o formă care să-i pună în pericol propriile reglementări interne, însă Turcia va rămâne în zonă destul de mult timp până când vor începe să curgă costurile militare, economice să fie resimţite.

Urmăreşte întreaga emisiune înregistrată AICI